Retro-futuristic World

της Θεοδώρας Μήτσου

Ο Ρετρό-Φουτουριστικός Κόσμος του Laurent Durieux ή καλώς ήρθατε στον φανταστικό κόσμο του Laurent Durieux.

Αν είστε λάτρεις ταινιών σίγουρα κάποια στιγμή έχετε συναντήσει κάποιο από τα έργα του σε αφίσες κλασικού cinema. Είναι πολύ πιθανό, όμως, να μην γνωρίζετε το όνομά του δημιουργού με την καλπάζουσα φαντασία, τις αντιφατικές ερμηνείες και τη βασανιστική τελειομανία στη λεπτομέρεια.

O Laurent Durieux είναι ένας ταλαντούχος 40άρης Βέλγος εικονογράφος και καθηγητής graphic design με έδρα τις Βρυξέλλες, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό αφισών για ταινίες. Οι αφίσες του απεικονίζουν φαινομενικά απλά σχέδια και αποτελούν αναπάντεχα χαρακτηριστικές, αξιοπρεπείς συνθέσεις που συλλαμβάνουν ολόκληρη την ουσία των ταινιών μέσα από τολμηρά και έντονα χρώματα και οπτικά ιδιαίτερη υφή. Η υπογραφή του κρύβεται επίσης συχνά πίσω από τη σημαντική Mondo Collection (συλλεκτικές αφίσες και collectibles κλασικών ή μοντέρνων ταινιών), που αναβιώνει τον ενθουσιασμό για την τέχνη της αφίσας μέσα από την οπτική σύγχρονων καλλιτεχνών.

Το όνομά του Durieux έγινε ευρύτερα γνωστό το 2012, όταν αναγνωρίστηκε ως ένας από τους 200 καλύτερους illustrators στον κόσμο από το διεθνές επιδραστικό περιοδικό διαφήμισης Lürzer’s Archive. Το 2013, η αφίσα του για το Jaws, τράβηξε την προσοχή του μεγάλου Steven Spielberg, τα σχέδιά του παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ και έκτοτε το όνομά του έχει συνδεθεί ουσιαστικά με εξαιρετικά εικονογραφημένα illustrations διαγράφοντας πορεία εντυπωσιακή. Σήμερα, όποτε μια νέα αφίσα του γίνεται διαθέσιμη προς πώληση στην επίσημη ιστοσελίδα του, εξαντλείται σε λίγα μόλις λεπτά.

Το ύφος του είναι εύκολα αναγνωρίσιμο και στο ευρύ κοινό. Χρησιμοποιεί έντονες κοφτές γραμμές για να σκιάσει, να χρωματίσει και να προσθέσει βάθος στις εικόνες του. Συχνά φλερτάρει με το art-deco και το retro και οι αφίσες του έχουν συνήθως παιγνιώδη διάθεση, μη ρεαλιστικές και ευθαρσώς αναπάντεχες αποδόσεις, όπου περιγράφουν περίτεχνα, σε πρώτη και δεύτερη ανάγνωση, σημαντικά στοιχεία της ταινίας, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν βασικές εξελίξεις. Κάτι σαν ένα επιπλέον πέπλο μυστηρίου.

Ο Durieux έχει δημιουργήσει στο παρελθόν επιβλητικά έργα τέχνης για κλασικές ταινίες όπως τα Jaws, Vertigo του Alfred Hitchcock, Frankenstein, Tucker: A Man And His Dream, Rear Window, τα Apocalypse Now, The Conversation και η τριλογία του Godfather του Francis Ford Coppola. Ο Coppola έχει δηλώσει για τον Duriuex ότι καταπιάνεται με την τέχνη της αφίσας σε υψηλό επίπεδο: εκτελώντας της εικόνες εκπληκτικά, εκφράζοντας ιδέες και θέματα των ταινιών που έχει επιλέξει με νέους όρους και χωρίς φλυαρία, ενώ συνάμα στέκονται περήφανα δίπλα στην υπέροχη παράδοση της απεικονιστικής τέχνης.

Η απόδοσή του θρυλικού Psycho του Alfred Hitchcock, είναι αποτέλεσμα πειθαρχημένης και μεθοδικής μελέτης του διαταραγμένου Norman Bates. Η φούστα. Τα τακούνια. Το πορτρέτο της μητέρας σε αντιδιαστολή με τον δολοφονικό γιο της – η ευγένεια τοποθετείται πλάι στο κακό και την ψυχική ασθένεια. Η προσέγγιση του Durieux γίνεται με κομψότητα και γλαφυρότητα – είναι κλασική, φρέσκια και βαθιά αυθεντική. Κατέχει στυλ και ταλέντο που αντέχει στο χρόνο, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διεγείρει τη φαντασία του θεατή. Δείχνει προθυμία να αποτυπώσει το σκοτάδι και την ομορφιά, το χιούμορ και τη φρίκη, μέσα από τον διαχρονικό “φακό” του.

Η τέχνη του περιγράφεται συχνά ως κράμα του ρετρο-φουτουριστικού κόσμου του H.G. Wells και της pop-culture του 1960. Τα έργα του Laurent απαρτίζονται από όμορφες συνθέσεις, ζωντανά χρώματα και σχολαστικές λεπτομέρειες, που μαγνητίζουν το βλέμμα και σε τραβούν σαν μαγνήτης στον φανταστικό τους κόσμο.

Δουλεύει αρχικά της ιδέες του με sketching πάνω σε χαρτί, αλλάζει και εμπλουτίζει την αρχική του ιδέα μέχρι να φτάσει στις πιο περίτεχνες λεπτομέρειες, όπου εκεί η τεχνολογία και ιδιαίτερα τα renders δίνουν ζωή στην ιδέα, πριν πάρει σάρκα και οστά το έργο με την εκτύπωση. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος και συνοδοιπόρος του είναι ο δίδυμος αδελφός του, Jack, ο οποίος λειτουργεί ως ο δεύτερος εγκέφαλός του, συνεισφέροντας σημαντικά στις τυπογραφικές δεξιότητές του Laurent. Ο Laurent παρέχει τις εικόνες και ο Jack την κύρια τυπογραφία του. Μαζί, τα κομμάτια έρχονται σε άρτια ολοκλήρωση.

Οι διάσημες αφίσες του Durieux είναι διαθέσιμες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του www.laurentdurieux.com.

Popular
Recent
About Men