SAS aka Malko Linge

Θα μπορούσε να είναι το alter ego του James Bond στον κόσμο των μυθιστορηματικών κατασκόπων. Ο λόγος για τον ξανθό Αυστριακό Πρίγκιπα- αριστοκράτη με χρέη- με το ψευδώνυμο Malko Linge, aka SAS, πράκτορα της CIA και ήρωα της σειράς βιβλίων του γάλλου συγγραφέα, δημοσιογράφου και εκδότη Gérard de Villiers (1929-2013). Το ψευδώνυμο του SAS προέκυψε από τα αρχικά «Son Altesse Sérénissime» (Η Αυτού Γαληνοτάτη Υψηλότης, στα γαλλικά), αναφερόμενη στον πρωταγωνιστή της, Πρίγκιπα Malko Linge, με ταυτόχρονη αναφορά στις ειδικές δυνάμεις της Βρετανίας με τα ίδια αρχικά (Special Air Service). Πως όμως γεννήθηκε ο SAS; Όταν ο Ian Fleming, ο δημιουργός του James Bond, αποδήμησε εις Κύριον το 1964 ,ο Paul Paoli των εκδόσεων Plon, είχε μόλις κυκλοφόρησε τη σειρά «Nuit blanche», για να ανταγωνιστεί την ανάλογη «Série noire» του Gallimard. Συναντήθηκε με τον φίλο του de Villiers και του είπε: «Χάρη στον Fleming, το κοινό έχει ανακτήσει το ενδιαφέρον του για τους μυστικούς πράκτορες. Γιατί δεν δημιουργείς μια κατασκοπική σειρά με τον ίδιο ήρωα;»

Έτσι ξεκίνησε. Ο de Villiers ανακατεύει τρεις χαρακτήρες, ένα βαρόνο, ένα συνταγματάρχη, ένα έμπορο όπλων, πλέκει το DNA τους για να φτιάξει έναν αδέκαρο αριστοκράτη, τον πρίγκιπα Malko Linge. Έναν Αυστριακό. Ως Άγγλος υπήρχε ο Bond. Γάλλος, κανείς δεν θα τον έπαιρνε στα σοβαρά. Εκτός από το τυρί και το κρασί, τίποτα γαλλικό δεν ήταν αξιόπιστο στο εξωτερικό. Στον ήρωά του, μεταδίδει την αχόρταγη έφεσή του για τις εκρηκτικές γυναίκες με όμορφα οπίσθια και «βραχνές» φωνές και τις χωρίς όρια ερωτικές του συνευρέσεις. Έτσι γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1965 το « SAS στην Κωνσταντινούπολη», το πρώτο βιβλίο της σειράς. Το κοινό αδημονεί. Το μυθιστόρημα περιέχει τη σωστή ποσότητα περιπέτειας, ερωτισμού, εξωτισμού, δράσης, αλλά και πληροφοριών. «Παρέμεινα δημοσιογράφος…», έλεγε ο de Villiers. «Τα βιβλία μου είναι κυρίως ρεπορτάζ που περιγράφουν πραγματικά γεγονότα. Στην «Τζιχάντ», για παράδειγμα, το 90% αυτών που γράφω είναι σωστά.»

Για κάθε βιβλίο του, ο συγγραφέας τεκμηριώνει τα γραφόμενά του, ταξίδευε για δύο εβδομάδες σε κάθε χώρα όπου διαδραματίζεται η πλοκή, μελετά την πολιτική κατάσταση, παρατηρεί ποιες μυστικές υπηρεσίες συγκρούονται και συνοδεύει το σύνολο με μια μυθοπλασία. Στη συνέχεια έγραφε το βιβλίο τις επόμενες έξι εβδομάδες. Οι περιγραφές είναι τακτοποιημένες σε τέτοιο βαθμό ώστε, σύμφωνα με τις φήμες, οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών θα υιοθετούσαν το μεγαλύτερο μέρος τους για την κατάστασης μιας χώρας, διαβάζοντας τις περιπέτειες του πρίγκιπα Malko. «Ας μην υπερβάλλουμε …», απαντούσε ο Gérard de Villiers. «Αλλά είναι αλήθεια ότι έχω φίλους στις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι μυστικοί πράκτορες είναι οι πρώτοι μου αναγνώστες. Μη διστάσετε να διορθώσετε τα λάθη μου. Αλλά είναι λίγα. Είμαι Γάλλος συγγραφέας που δουλεύει με αμερικάνικο στιλ. Τα μυθιστορήματά μου είναι πραγματικές τεκμηριωμένες έρευνες.» Ο ίδιος θεωρούσε τα βιβλία της σειράς του «…δημοσιογραφία σε μορφή μυθιστορήματος, ένα είδος φωτογραφίας μιας χώρας στο γεωπολιτικό πλάνο». Στο πλαίσιο της έρευνάς του βρισκόταν σε τακτική επαφή με δημοσιογράφους, διπλωμάτες, πράκτορες μυστικών υπηρεσιών ακόμη και με κρατούμενους τρομοκράτες. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις προέβλεψε γεγονότα και εξελίξεις περιγράφοντας καταστάσεις που θα συνέβαιναν στα επόμενα χρόνια. Τέτοια περιστατικά είναι η δολοφονία του Αιγύπτιου προέδρου Σαντάτ στο βιβλίο του «Η συνωμοσία του Καΐρου» το 1981, η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι στο «Λίστα Χαρίρι» το 2010 και η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Άσαντ της Συρίας στο «Ο δρόμος προς τη Δαμασκό» του 2012. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 2002, ο de Villiers στο πλαίσιο της έρευνάς του για τη συγγραφή του νέου του βιβλίου, είχε ζητήσει από τη διοίκηση των φυλακών Κορυδαλλού να του επιτραπεί να μιλήσει με τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη, αλλά το αίτημά του δεν είχε γίνει αποδεκτό.

Κοινά στοιχεία στα βιβλία του SAS ήταν «μια γερή δόση γεωπολιτικής και εξωτισμού, σκηνές σκληρού σεξ και βίας». Το ύφος της γραφής των μυθιστορημάτων του είχε σαν αποτέλεσμα να δέχεται κριτική ως ακροδεξιός, σεξιστής και σωβινιστής και όλα τα συμπαρομαρτούντα της πολιτικής ορθότητας. Πατέρας του ήταν ο Jacques Deval, θεατρικός συγγραφέας και κινηματογραφιστής. Ο de Villiers είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και είχε δύο παιδιά. Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε σύμφωνα με επιθυμία του συγγραφέα, μέσω Twitter, με το κείμενο: «SAS. Ο Πρίγκιπας Malko Linge είναι ορφανός: ο συγγραφέας Gérard de Villiers απεβίωσε χθες στο Παρίσι, σε ηλικία 83 ετών, μετά από μακροχρόνια ασθένεια».

Μαζί του πέρασε βέβαια και η εποχή όπου στα περίπτερα υπήρχαν stand με βιβλία τσέπης, ανάμεσα στα οποία κεντρική θέση κατελάμβαναν οι περιπέτειες του SAS με τα μαύρα εξώφυλλα και τις αισθησιακές γυναίκες οι οποίες κρατούσαν κάποιο όπλο. Όμως τότε οι πωλήσεις των βιβλίων του SAS έφτασαν στα ύψη. Από το 1965, έτος έκδοσης της πρώτης περιπέτειας του SAS έως τον Οκτώβριο του 2013, ο Gérard de Villiers έγραψε 200 βιβλία, 4 το χρόνο, με μέσο όρο πωλήσεων 200.000 αντίτυπα το καθένα μόνο στη Γαλλία. Οι πωλήσεις της σειράς SAS ήταν πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα και θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες στο είδος της και πλέον έχει κερδίσει τη θέση της ως cult, στη σκιά πάντα του 007.

Popular
Recent
About Men