The Brazilian Myth | Ayrton Senna

Born on this day!

του Μισέλ Νικολαρέα

Ήταν 24 Οκτωβρίου του 1993 στο Grand Prix F1 της Σουζούκα όταν ο «θεός» φέρθηκε σαν θνητός και, μην μπορώντας να συγκρατήσει τον θυμό του, χτύπησε τον Eddie Irvine. Ένα ατυχές περιστατικό, που οποιονδήποτε άλλο οδηγό θα τον στιγμάτιζε και θα τον ακολουθούσε σε όλη του την καριέρα, στην περίπτωση του Ayrton Senna πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Δεν αποσιωπήθηκε ποτέ, απλώς λόγω του σεβασμού που είχε ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο πρόσωπο του οδηγού –που μετρούσε τρία πρωταθλήματα μέχρι εκείνη τη στιγμή στη ζώνη του– και λόγω του ήθους του, ξεχάστηκε. Ήταν άλλωστε η απειρία και η arrogant attitude του νεαρού Irvine που οδήγησαν σε αυτό. Ακόμα όμως και ο ίδιος ο Irvine, προς τιμήν του, δεν αναφέρθηκε ποτέ στο «περιστατικό», ούτε εκμεταλλεύτηκε προς όφελός του όποιον αρνητικό προς τον AS και θετικό προς τον ίδιο αντίκτυπο.

Ας δούμε όμως πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν τον πιο αγαπητό οδηγό στην ιστορία της Formula 1 να χάσει την ψυχραιμία του. Το GP της Σουζούκα σηματοδοτούσε το «ντεμπούτο» του Irvine στην F1 και ήταν η «προσωπική» επιλογή του ίδιου του Eddie Jordan λόγω της ιδιαίτερης γνώσης που είχε ο Irvine «πάνω» στην πίστα, μετά τα τρία χρόνια συμμετοχής του στο ιαπωνικό πρωτάθλημα F3000 series. Η υπόσχεση του Irvine στην Team Jordan να ξεχωρίσει πραγματοποιήθηκε με τον Irvine στο νούμερο 8 της pole position· θέση που η Jordan δεν είχε ξαναδεί ποτέ, αφού μέχρι τότε η «σειρά εκκίνησής» της ήταν λίγες θέσεις πριν από το τέλος.

Εκμεταλλευόμενος την πείρα του στην εκκίνηση και «παίρνοντας» την «εξωτερική» στην πρώτη στροφή, βρέθηκε στην 5η θέση, μπροστά από τον Michael Schumacher (Benetton-Ford). Είκοσι γύρους αργότερα και μετά από βροχή, ο AS, ο οποίος ηγείτο της κούρσας από την εκκίνηση, θα βρει μπροστά του τον Damon Hill και πίσω του τον Irvine, στους οποίους όμως «ρίχνει» έναν γύρο. Μην έχοντας λόγο να ρισκάρει και λόγω της ολισθηρότητας της πίστας, ο AS επιβράδυνε και δεν προσπέρασε τον Hill.

Αντίθετα, λόγω υπέρμετρου νεανικού εγωισμού, ο Irvine εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και προσπέρασε αντικανονικά τον AS και «επιτέθηκε» στον Hill στο επόμενο chicane. Η μάχη ανάμεσα στον Hill και στον Irvine συνεχίστηκε μπροστά στα μάτια του AS, ο οποίος αισθάνθηκε ότι η νίκη του απειλούνταν από τα τερτίπια δύο άπειρων οδηγών, οι οποίοι μάλιστα ήταν αργότεροι κατά έναν γύρο από αυτόν. Τελικά, ο AS τους προσπέρασε και τους δύο και τερμάτισε πρώτος. Ο Hill τέταρτος και ο Irvine τερματίζοντας στην έκτη θέση, κέρδισε τον πρώτο του βαθμό στο πρωτάθλημα. Όταν μετά τον αγώνα ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το «περιστατικό», ο AS χωρίς να αναφέρει ονόματα είπε: «Ο τύπος από πίσω μου μου “την έπεσε” σαν τρελός. Οδηγούσε σαν να είχε “τύχη” στην πρωτιά, ενώ θα έπρεπε να δείξει τον οφειλόμενο σεβασμό σε αυτόν που του “ρίχνει” έναν γύρο».

Αν και εκνευρισμένος, το «περιστατικό» θα είχε λήξει εκεί αν ο AS δεν συναντούσε τον Gerhard Berger, ο οποίος του προσέφερε ένα ποτήρι schnapps, στο περίπτερο της Camel. Τόσο η φυσική του εξάντληση, μετά από έναν δίωρο επίπονο αγώνα, όσο και η απειρία του στο ποτό έκαναν ένα αθώο ποτήρι schnapps να λειτουργήσει ως «καταλύτης» στην ψυχική διάθεσή του. Σχεδόν μηχανικά, ο AS άφησε το ποτήρι του κάτω και «όρμησε» στο γραφείο της Jordan. Το γραφείο ήταν γεμάτο από κόσμο και ο Irvine, που ήταν σίγουρος ότι ο AS είχε έρθει γι’ αυτόν, σήκωσε το χέρι του ψηλά αναφωνώντας: «Εδώ είμαι». Ο AS, σχεδόν ουρλιάζοντας, απάντησε: «Τι στο διάβολο σκεφτόσουν; Τι νομίζεις ότι έκανες;». Το κλίμα ήταν υπερβολικά φορτισμένο και, όπως αργότερα παραδέχτηκε ο δημοσιογράφος Adam Cooper, ο οποίος ήταν παρών στον συμβάν, μόνο μια κατάληξη θα μπορούσε να έχει, ιδίως μετά την προκλητική απάντηση του Irvine: «Ήσουν πολύ αργός».

Με μια απότομη κίνηση του αριστερού του χεριού, ο AS χτύπησε τον Irvine, με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο δάπεδο. Με τη βοήθεια των παρευρισκομένων, ο AS απομακρύνθηκε από το γραφείο της Jordan φωνάζοντας: «Πρέπει να μάθεις να έχεις σεβασμό, ιδίως όταν έχεις κάνει λάθος». Ο Irvine, διατηρώντας την ψυχραιμία και προσπαθώντας να σώσει τον πληγωμένο του εγωισμό, έκανε χιούμορ λέγοντας ότι θα ζητήσει αποζημίωση από την ασφάλεια του AS. Ο εμπορικός διευθυντής της Jordan, Ian Phillips, έκανε μια προσπάθεια να αναφέρει το γεγονός στους ελλανοδίκες, αλλά όλοι είχαν ήδη αναχωρήσει για το αεροδρόμιο. Το περιστατικό έγινε ευρέως γνωστό από τα αυστραλιανά media πριν από τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος στην Αδελαΐδα, με τον Irvine να μην κάνει απολύτως κανένα σχόλιο στα πρωτοσέλιδα του αυστραλιανού Τύπου, που όλα είχαν την ίδια επικεφαλίδα: «Mate (φίλε), έπρεπε να τον χτυπήσεις κι εσύ». Εμείς απλώς θα πούμε: Ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε.

Photo: Getty Images / Ideal Image
Popular
Recent
About Men