The epitome of elegant yachting

Από τη δεκαετία του ’50, τα σκάφη της Riva Υacht έχουν ταυτιστεί με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και το στυλ. Από την Brigitte Bardot με τη Florida, την Anita Ekberg, η οποία αγόρασε ένα Tritone, όπου μπορούσε να απολαύσει την προσωπική της dolce vita, την Elizabeth Taylor και τον Richard Burton, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα Junior ως tender για το γιοτ τους, και τον Σάχη της Περσίας, που ερωτεύτηκε το Riva 2000, μέχρι τη Sophia Loren και τον Sean Connery, οι οποίοι αγόρασαν ένα Rudy.

Η δεκαετία του 1950 ήταν η εποχή του Carlo Riva, ο οποίος είχε ασίγαστο πάθος για τα σκάφη και ζούσε την οικογενειακή επιχείρηση από τότε που ήταν παιδί. Τότε, το Riva είχε γίνει συνώνυμο της κομψότητας, του κοινωνικού status και της τελειότητας: επιλεγμένα υλικά υψηλής ποιότητας, προσεκτική φροντίδα στις πιο μικρές λεπτομέρειες, απαράμιλλη, μακρόχρονη τεχνογνωσία και δεξιοτεχνία. Οι δημιουργίες της Riva έγιναν φετίχ για την αριστοκρατία, για σπουδαίους αθλητές, επιτυχημένους επιχειρηματίες και αστέρες του κινηματογράφου. Ακόμα και σήμερα, εκείνα τα σκάφη-κοσμήματα διατηρούν τη γοητεία της εποχής, με τους paparazzi, τους αστέρες του σινεμά που φορούσαν φουλάρια και μαύρα γυαλιά ηλίου, τις ιστορίες αγάπης, τις εικόνες πολυτέλειας και διαχρονικής κομψότητας.

Ο «ingegnere», όπως ήταν γνωστός ο Carlo Riva, συνειδητοποίησε τον αντίκτυπο του φαινομένου και δημιούργησε μια σειρά από ξύλινα σκάφη με μοναδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά ήταν το Ariston, για το οποίο ο Riva λέει ότι ήταν «σχεδιασμένο με αγάπη, γεννημένο καθαρό και δυνατό, σαν άλογο ράτσας. Αξέχαστο! Ήταν ο Κύριός μου της θάλασσας». Ακολούθησαν το Tritone (το πρώτο μηχανοκίνητο σκάφος), το Sebino (το οποίο εγκαινίασε τη σειρά παραγωγής) και στη συνέχεια το Florida, το όνομα του οποίου παραπέμπει στο αμερικανικό μοντέλο που ήταν στη μόδα εκείνα τα χρόνια. Το 1956, η Riva άρχισε να συνεργάζεται με τον σχεδιαστή και αρχιτέκτονα Giorgio Barilani. Τον Νοέμβριο του 1962 γεννήθηκε ο μύθος, το Aquarama. Από την παρουσίασή του, στο 3ο Διεθνές Σαλόνι Σκάφους του Μιλάνου, το Aquarama έγινε το σύμβολο του «Riva par excellence», σχεδόν «ένα brand μέσα στο brand». Το όνομα του σκάφους ήταν εμπνευσμένο από το σύστημα Cinerama, τις αμερικανικές πειραματικές ευρείες οθόνες του κινηματογράφου. Το σλόγκαν του για το σκάφος περιείχε λέξεις-κλειδιά: «Ήλιος, θάλασσα, joie de vivre!» Το πρωτότυπο ήταν το μυθικό Lipicar αριθ. 1, η εξέλιξη του Tritone, με μήκος 8,02 μέτρα, πλάτος 2,62 μέτρα, ικανό να φιλοξενήσει έως οκτώ άτομα, με δύο κουκέτες στην πλώρη, δύο βενζινοκινητήρες chris craft 185 ίππων και ταχύτητα 73 km/h.

Γυρίζοντας πίσω στον χρόνο, στο 1842, στη λίμνη Ιζέο, στο Σάρνικο της Ιταλίας, θα πρέπει να «ευχαριστήσουμε» την ξαφνική καταιγίδα, η οποία κατέστρεψε τα σκάφη των τοπικών ψαράδων. Εκείνοι, βλέποντάς τα, όντες σοκαρισμένοι, έπεισαν έναν νεαρό ναυπηγό και τεχνίτη που μόλις είχε μετακομίσει από το Λάλιο, κοντά στο Κόμο, να κάνει ένα πραγματικό θαύμα και να επισκευάσει τα περισσότερα εξ αυτών, κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των ντόπιων. Αυτή ήταν η αρχή του μύθου της Riva και του ανθρώπου πίσω από αυτόν, του Pietro Riva, δημιουργού του brand, το οποίο αποτελεί την επιτομή του elegant yachting. Είναι μια μάρκα στην οποία το «πάνω χέρι» δεν έχει η εκκεντρικότητα των περασμένων τάσεων, αλλά η ποιότητα και η επίμονη φροντίδα στη λεπτομέρεια, το «άγγιγμα» της αίγλης, που αναδεικνύει την ισορροπία μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας.

Design