The fascinating history of Leica

Ο διάσημος Γάλλος φωτογράφος Henri Cartier-Bresson σε μια συνέντευξή του αρκετές δεκαετίες πριν, είχε αναφέρει «ότι το να φωτογραφίζει με μια μηχανή Leica μοιάζει με ένα τρυφερό φιλί διαρκείας ή μια ώρα στον καναπέ του ψυχοθεραπευτή του». Και δεν είχε άδικο, καθώς η εταιρεία δεν κατασκευάζει απλώς φωτογραφικές μηχανές. Δημιουργεί μια συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του φωτογράφου και του προσώπου που ποζάρει απέναντι.

Η πρώτη φωτογραφική μηχανή της Leica κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό το 1925.

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά το 1914 όταν ο Oskar Barnack, μηχανολόγος-μηχανικός σε ένα μικρό εργαστήριο που κατασκεύαζε μικροσκόπια και άνηκε στον Ernst Leitz, σταμάτησε ξαφνικά στη μέση ενός πεζοδρόμου στη Wetzlar, μια μικρή πόλη της γερμανικής Έσσης. Θέλοντας να «επιθεωρήσει» με κάποιο τρόπο ένα κτίριο που του είχε τραβήξει την προσοχή, έβγαλε από την τσέπη του μια μικρή συσκευή, την έστρεψε προς τα πάνω και τράβηξε φωτογραφία. Ήταν τότε που γεννήθηκε το φωτορεπορτάζ. Εκείνη την περίοδο, οι περισσότερες κάμερες ήταν βαριές, διοπτικές, δύσκολες στη μετακίνηση και πολύ ακριβές. Αλλά ο Barnack ήθελε να ‘χει πάντα μία μαζί του με σκοπό να αποθανατίζει επιτόπου στιγμές που του τραβούσαν την προσοχή. Και το κατάφερε, δημιουργώντας μια concept φωτογραφική μηχανή, πάνω στην οποία προσάρμοσε το κινηματογραφικό φιλμ 35 χιλιοστών. Αυτή η πρωτότυπή του δημιουργία, η Ur-Leica, παρ’ ότι ήταν στα σκαριά ως ιδέα για αρκετά χρόνια, ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι οικονομικές δυσκολίες που ακολούθησαν, καθυστέρησαν την κυκλοφορία της. Τελικά παρουσιάστηκε στην αγορά το 1925 ως Leica I, με το όνομά της να είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των λέξεων «Lei» (από το Leitz) και «Ca» (από το Camera).

Η Κόκκινη Σημαία της Νίκης υψώνεται στο Ράιχσταγκ, 1945. © Collection Ernst Volland and Heinz Krimmer, Leica Camera AG.

Το μικρό της μέγεθος, η αθόρυβη λειτουργία και η αξιοπιστία και οξύτητα των φακών, άλλαξαν την πορεία της φωτογραφίας. Η εξάπλωσή της σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ταχύτατη και στα χρόνια που ακολουθούν ένας μεγάλος αριθμός διάσημων φωτογράφων ταυτίζουν το όνομά τους και το φωτογραφικό τους έργο με τη Leica. Ο Robert Capa ως πολεμικός ανταποκριτής καταφέρνει να αποθανατίσει τον Leon Trotsky το 1932 σε ομιλία του στους Δανούς φοιτητές. Με μια Leica, ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ Alfred Eisenstaedt αποτυπώνει το 1945 την εικόνα του φιλιού της V-J Day (Victory over Japan Day), ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ τρεις δεκαετίες αργότερα ο Βιτναμέζος φωτογράφος Nick Ut καταγράφει τη φρίκη του πολέμου του Βιετνάμ, όπως αυτή αποτυπώνεται στα πρόσωπα μικρών παιδιών.

Το θρυλικό φιλί της V-J Day. 14 Αυγούστου 1945. © Alfred Eisenstaedt, 2014.

Επειδή όμως ιστορία δεν γράφεται μόνο σε εμπόλεμες ζώνες ούτε χρειάζεται να περιλαμβάνει μόνο τραγικές στιγμές, η διάσημη φωτογράφος Αnnie Leibovitz φωτογράφισε σε μια προσωπική στιγμή τη Yoko Ono και τον γυμνό John Lennon για το εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone με μια Leica. Παράλληλα, φημολογείται ότι η βασίλισσα της Αγγλίας τη χρησιμοποιεί για να αποθανατίζει τις αγαπημένες της στιγμές όπως έκαναν και παλιότερα οι Αudrey Ηepburn και Brigitte Bardot.

Η φρίκη του πολέμου στο Βιετνάμ. © Nick Út/AP/ Leica Camera AG.

Με την εκατονταετή ιστορία της εταιρείας να έχει συμπληρωθεί, η Leica είναι μια μηχανή που πάντα ήταν και πάντα θα είναι συνυφασμένη με τις σημαντικότερες ανθρώπινες στιγμές. Δημόσιες και ιδιωτικές. Αυτές που συγκινούν, προβληματίζουν και μας δίνουν κίνητρο για να προχωρήσουμε, αποδεικνύοντας ότι η ζωή πάντα συνεχίζεται…

Ο Henri Cartier-Bresson με την αγαπημένη του Leica, 1957. © Jane Bown.

Popular
Recent
About Men