The Influencers | Carlo Riva

της Κέλλυς Σταυροπούλου

Είναι ο άνθρωπος που εισήγαγε την έννοια του κομψού σκάφους. Ας πούμε κάτι σαν τον Aston Martin των πλεούμενων. O μύθος του Riva γεννήθηκε στις όχθες της λίμνης Iséo, μεταξύ Βενετίας και Μιλάνου, είναι κάτι παραπάνω από έναν αιώνα. O Ernesto Riva, ένας ταπεινός ξυλουργός σκαφών, κατασκεύαζε εκεί μικρές βάρκες ψαρέματος, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα ελαφριές και διαβολικά γρήγορες. Το 1907, ο γιος του, που ονομαζόταν επίσης Ernesto, ακολούθησε την τέχνη του πατέρα του, συνεχίζοντας την ίδια τεχνοτροπία. Με τα μάτια στραμμένα στην τάση των σκαφών αναψυχής, που μεσουρανούσε στα Hamptons, ξεκίνησε και ο ίδιος να κατασκευάζει μια πιο «εκλεπτυσμένη» εκδοχή μηχανοκίνητων σκαφών. Συμμετείχε μάλιστα σε αγώνες με αυτά τα πανέμορφα και ταχύτατα σκάφη και η φήμη του τη δεκαετία του ’20 έφτασε πέρα από τον Ατλαντικό.

Στον γιο του, Carlo, κληροδοτήθηκε αυτή η μεγάλη επιτυχία του πατέρα του, της οποίας ο απόηχος είχε ξεφύγει από τα σύνορα όχι μόνο της χώρας του, αλλά και της Ευρώπης. Είχε κάθε λόγο να πάει το concept Riva ένα βήμα παραπέρα και να το απογειώσει. Πράγμα που έκανε. Συγκεκριμένα αποφασίζει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα ταχύπλοα, αφήνοντας πίσω του τα σκάφη ψαρέματος. Επιπλέον εισάγει και ένα άκρως κομψό design, αξιοποιώντας κατά το μέγιστο την ιταλική φινέτσα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε πλεούμενα. Το παρμπρίζ των σκαφών του θυμίζει αυτό των αυτοκινήτων Cadillac. Τα πολυτελή καθίσματα εμπνέονται αισθητικά, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, από την κούνια που έχει η γυναίκα του στον κήπο του σπιτιού τους, ενώ το σκαρί είναι βαμμένο με 24 στρώματα βερνικιού, ώστε να λαμποκοπά κυριολεκτικά (σήμερα, αντί βερνικιού, χρησιμοποιούν πολυεστέρα).

Το αποτέλεσμα είναι τόσο όμορφο και εστέτ, που γοητεύει το τζετ σετ της εποχής. Ο πρίγκι- πας Ρενιέ του Μονακό είναι από τους πρώτους φανατικούς των σκαφών Riva. O Carlo Riva βρίσκει αφορμή και μεταφέρει τη βάση του στο πριγκιπάτο του Μονακό. Συγκεκριμένα ζητάει να δημιουργήσει μια έκθεση με τα σκάφη του μέσα στον βράχο της μαρίνας. Ο Ρενιέ, αν και δεν αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα του project, συνηγορεί. Μέχρι σήμερα τα «στολίδια» με την υπογραφή Riva βρίσκονται στο ίδιο σημείο, το οποίο εκτείνεται σε 100 μ. μήκος και 12 μ. ύψος. Κάπου τότε, το 1962, λανσάρεται και το νέο μοντέλο με το όνομα «Aquarama». Το σλόγκαν του λανσαρίσματός του είναι «Sun, Sea and Joie de Vivre» και, καθόλου τυχαία, τραβάει την προσοχή των Brigitte Bardot, Alain Delon, Peter Sellers, Sophia Lauren, Αριστοτέλη Ωνάση και των Κένεντι. Μάλλον δεν χρειαζόταν να γίνουν πολλά περισσότερα για να συνδεθεί ανεπιστρεπτί το όνομα Riva με το τζετ σετ, την καλή ζωή, το στιλ και τελικά να γίνει μύθος. Καθόλου τυχαία, ο CEO του Gruppo Ferretti, Alberto Galassi, έχει πει χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος των yacht χωρίζεται σε δύο περιόδους: την πριν και τη μετά τον Carlo Riva.

Το Riva style υπάρχει ακόμη ζωντανό και ένα πέρασμα από το Μονακό μπορεί να το καταστήσει σαφές σε όλους μας. Αρκεί να πέσει το μάτι μας στο σκάφος που βρίσκεται αραγμένο στη μαρίνα με τα αρχικά ΒΒ να ξεχωρίζουν στη μαονένια πρύμη. Λίγα μέτρα πιο κάτω, κάποια Aquaramas από την εποχή του ’60 και λίγο παραπέρα τα νέα μοντέλα Aquariva που συνεχίζουν τον μύθο Riva έως σήμερα.

Popular
Recent
About Men