The inside story of Jaguar XKSS “Green Rat”

Ήταν το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου του 1957 όταν μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο της Jaguar στο Coventry, κατέστρεψε εννιά αγωνιστικά Jaguar XKSS που προοριζόντουσαν για πελάτες από την αγορά της Βορείου Αμερικής. Κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα να διασωθούν μόλις 16 παραδείγματα στην ήδη περιορισμένη παραγωγή, ένα από τα οποία βρέθηκε και αργότερα στο γκαράζ του Steve McQueen. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ο ηθοποιός έβαλε από την πρώτη στιγμή στο μάτι το XKSS. Είχε πολλά κοινά με τον ίδιο: ήταν κομψό, εντυπωσιακό και “βιαζόταν” να πρωταγωνιστήσει στις αγωνιστικές πίστες.

Η ιστορία του αυτοκινήτου ξεκινά το 1956, όταν η εταιρεία αποφάσισε να αποσυρθεί από τους αγώνες ταχύτητας. Προκειμένου η εταιρεία να κάνει απόσβεση των χρημάτων που είχε επενδύσει για τη δημιουργία του καθαρά αγωνιστικού μοντέλου D-Type, αποφάσισε να δανειστεί το σασί του και μ’ αυτό να δημιουργήσει 25 XKSS μοντέλα με διάφορες σύγχρονες προσθήκες.

Επιστρέφοντας στον McQueen, ο ηθοποιός αναγκάστηκε να βγάλει από την τσέπη του 5 χιλιάδες δολάρια για το αυτοκίνητο -σημερινά 46 χιλιάδες δολάρια. Και άξιζε μέχρι και το τελευταίο σεντ. Κάτω από το καπό, ένας εξακύλινδρος κινητήρας 3,4 λίτρων οδηγούσε σε εντυπωσιακές αποδόσεις ενώ εσωτερικά, το ξύλινο τιμόνι, το δερμάτινο σαλόνι και το ταμπλό από ορείχαλκο δημιούργουσε μια απροσποίητη κομψότητα. Εξωτερικά, είχε επενδυθεί με το χρώμα “Sherwood Green”, μη ικανοποιώντας τον McQueen που ήθελε αυτό το περιορισμένης έκδοσης XKSS να γίνει ακόμη πιο ξεχωριστό. Η πρώτη αλλαγή έγινε στο χρώμα. Το “Sherwood Green” αντικαταστάθηκε από μια πιο βαθιά και σκούρα απόχρωση πρασίνου – το ίδιο ακριβώς χρώμα με το Ford Mustang Bullitt που θα οδηγούσε μια δεκαετία αργότερα στην ομώνυμη ταινία. Στη συνέχεια, προστέθηκε ένα νέο δερμάτινο σαλόνι σε μαύρο χρώμα ενώ δημιουργήθηκε και ένα μυστικό box μέσα στο αυτοκίνητο με σκοπό να αποθηκεύει κάπου τα αγαπημένα του γυαλιά.

Όπως ήταν φυσικό, ο ηθοποιός δεν μπορούσε να χορτάσει το “Green Rat”. Πολλά βράδια, έπαιρνε τους δρόμους των βουνών στη Santa Monica, παρέα με τους αγαπημένους του φίλους, δοκιμάζοντας τα όρια του αυτοκινήτου και πολλές φορές και τα δικά του. Το κράτησε στο γκαράζ του μέχρι και το 1980, όταν κι “έφυγε” από τη ζωή. Έξι χρόνια αργότερα θα περάσει στα χέρια του Richard Freshman, ενός γείτονα του ηθοποιού στο Hollywood, ο οποίος το αγόρασε για 148 χιλιάδες δολάρια (σε σημερινά λεφτά: 358 χιλιάδες δολάρια). Ο Freshman με τη σειρά του απευθύνθηκε στη βρετανική εταιρεία Lynx Motors που ειδικεύεται στην ανακατασκευή κλασικών Jaguar, ζητώντας να το επαναφέρουν στην εργοστασιακή του μορφή.

Σήμερα, το “Green Rat” φυλάσσεται προσεκτικά στο Petersen Automotive Museum στο Los Angeles. Ένας πρώην διευθυντής του μουσείου και aficionado των κλασικών αυτοκινήτων κάποτε είχε πει για το συγκεκριμένο αμάξι: “Τον θυμάμαι σπάνια να το αποχωρίζεται. Όλοι όσοι ζούσαν στο Hollywood Hills μπορούσαν να καταλάβουν μόνο και μόνο από τον ήχο του αυτοκινήτου ότι πρόκειται για τον McQueen”.

Cars