The Millionaire’s Row

της Κέλλυς Σταυροπούλου

Tην 5η λεωφόρο τη γνωρίζαμε πριν την επισκεφτούμε. Την έχουμε περπατήσει νοητά μέσα από ταινίες, στίχους τραγουδιών, μυθιστορήματα και διηγήσεις. Έχουμε σταθεί έξω από το Tiffany&Co μαζί με την Holly Golightly μ’ έναν καφέ και ένα κρουασάν στο χέρι χάρη στο Breakfast at Tiffany’s του Truman Capote. Έχουμε περιηγηθεί στο lobby και τις σουίτες του ξενοδοχείου Plaza σε Χριστουγεννιάτικη διάθεση μέσα από το Home Alone. Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αποτυχημένης απόπειρας γάμου στην είσοδο της Βιβλιοθήκης, στο κτήριο του Stephen A. Schwarzman, με τα επιβλητικά αγαλμάτινα λιοντάρια, μέσα από την ταινία Sex & the City.

Έχουμε νιώσει δέος με το μεγαλείο του μουσείου Guggenheim και με τη σπουδαιότητα του Moma. Το Central Park το ξέρουμε απ’ έξω, σαν να είναι το πιο οικείο μέρος στον κόσμο: όσες οι ταινίες με φόντο τη Νέα Υόρκη, τόσα και τα πλάνα από το διάσημο, ατμοσφαιρικό πάρκο. Έχουμε ονειρευτεί για λίγο ότι ανήκουμε σε μια άλλη εποχή: πίσω στα 60’s έχουμε διανύσει με τη φαντασία μας λίγα μέτρα της διάσημης λεωφόρου φορώντας tailor made κοστούμι οι άντρες και στενό φόρεμα μέχρι το γόνατο και οπωσδήποτε μια σειρά από διαμάντια στο λαιμό ή τον καρπό οι γυναίκες.

Αν δεχτούμε ότι η Νέα Υόρκη έχει glamour, λάμψη και υπεροχή, τότε αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στο απόγειό τους στην 5η Λεωφόρο. Ένας άλλοτε στενός δρόμος (στις αρχές του 19ου αιώνα) που αναγκαστικά έγινε πιο πλατύς για να διευκολύνει τις ανάγκες της αυξημένης κυκλοφορίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι πιο εύποροι Νεοϋορκέζοι άρχισαν να χτίζουν μεγάλα οικήματα πάνω στον δρόμο της αίγλης, στο σημείο που είχε θέα στο Central Park. Ακόμη εκεί βρίσκονται κάποια από τα πιο ακριβά σπίτια και κατοικούν κάποιοι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. “Millionaire’s Row” είναι το παρατσούκλι της διάσημης λεωφόρου μέχρι σήμερα. Με σημείο εκκίνησης το Lower Manhattan και το Washington Square Park, και σημείο τερματισμού το Harlem, η καρδιά της Πέμπτης Λεωφόρου βρίσκεται στο μέσον της, το Midtown όπως ονομάζεται.

Εκεί συναντάμε τα flagship καταστήματα των μεγαλύτερων οίκων όπως Louis Vuitton, Gucci, Prada, Tiffany, Bottega Veneta, Giorgio Armani, Fendi, Versace, Cartier, Omega, Harry Winston και άλλων πολλών. Εκεί βρίσκεται και το εμβληματικό κατάστημα της Apple που μοιάζει με γυάλινο installation. Εκεί και το Saks Fifth Avenue, που από το 1924 που άνοιξε, αποτελεί ένα από τα πιο πολυτελή και ενημερωμένα πολυκαταστήματα της Νέας Υόρκης. Καταλαμβάνοντας ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, οι 10 όροφοι του προσφέρουν πολυτέλεια, κομψότητα και μια έμμεση ωδή στη μόδα.

Αλλά αυτά λίγο πολύ τα ξέρουμε. Ονόματα, εικόνες, ιστορίες, ρετροσπεκτίβες γνωστές και οικείες. Το σημαντικότερο όλων είναι εκείνη η αίσθηση όταν επιστρέφεις εδώ, μυρίζεις αυτόν τον τόσο χαρακτηριστικό αέρα και κάνεις εκείνα τα πρώτα βήματα ξανά και ξανά πάνω στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. Γι’ αυτό και η ταινία “It happened on 5th Avenue” μπορεί να μην κέρδισε το Όσκαρ το 1947, αλλά της αποδίδουμε απλόχερα το βραβείο του καλύτερου και πιο εύστοχου τίτλου.

Window reflections, Fifth Avenue, New York City 1945, printed 1976 Lisette Model 1906-1983 Purchased with funds provided by the Photography Acquisitions Committee 2010 http://www.tate.org.uk/art/work/P79976

courtesy unsplash

Popular
Recent
Style