Θυμωμένος Ποσειδώνας

του Taki Theodoracopulos

Υποθέτω ότι υπάρχει πάντα μια πρώτη φορά, και κοιτάζοντας πίσω ήταν αναπόφευκτο να συμβεί. Κατέβηκα από ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος και πήρα το δρόμο του δειλού, αφού με έπληξαν ένας θυμωμένος Ποσειδώνας και ένας εξαγριωμένος Αίολος. Στην πραγματικότητα ήταν η σύζυγος που δεν άντεξε άλλο και εγώ απλώς ακολούθησα. Εξήντα χρόνια πάνω κάτω, ενώ έδειχνα το μεσαίο δάχτυλο στον Αίολο και στον Ποσειδώνα, και την εβδομάδα μιας άλλης καταστροφής, τα γενέθλιά μου, πέταξα λευκή πετσέτα και κατευθύνθηκα στην Κορωνίδα.

Ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε ανέμους 30 χιλιομέτρων και άνω με ριπές 11 έως 12 μποφόρ. Ο καπετάνιος μου είναι κάπως λάτρης της ιστορίας και συνέκρινε την καταιγίδα με αυτή που εξολόθρευσε τον αγγλο-γαλλικό στόλο στην Κριμαία το 1854. Οι Βρετανοί και οι Βάτραχοι ήταν εκεί σε συμμαχία με τους Τούρκους ενάντια στους Ρώσους, φυσικά. Οι Βρετανοί έχασαν 21 πλοία και οι Γάλλοι 16. Οι Ρώσοι, που είχαν λιγότερα χαμένα πλοία, επευφημούσαν την καταστροφή του στόλου των αντιπάλων τους και ο Τσάρος Νικόλαος ευχαρίστησε την καταιγίδα σε μια ορθόδοξη λειτουργία. Δεκαεννέα μέρες νωρίτερα, στις 25 Οκτωβρίου 1854, οι 600 γενναίοι ιππείς της Ελαφράς Ταξιαρχίας επέλαυναν προς τα ρωσικά κανόνια, και εκείνη τη φορά οι Ρώσοι δεν χρειάστηκαν καμία βοήθεια από τη Μητέρα Φύση. Οι Raglan, Lucan, Cardigan και ο Nolan φρόντισαν γι’ αυτό.

Το καλό με την ιστιοπλοΐα σε δύσκολες θάλασσες είναι η ταλαιπωρία, αυτή που ξεχωρίζει τους άντρες από τα κορίτσια και το γεγονός ό,τι όταν πλέει κάποιος ενεργεί αυτόματα σαν άντρας. Κάποιος είναι ευγενικός, ελεήμων και πάντα έτοιμος να ρισκάρει όταν ένας συνάδελφος του ναυτικός έχει πρόβλημα. Αυτά τα γνωρίσματα είναι αφύσικα στον σημερινό κόσμο του εγώ. Λάβετε υπόψη σας, είναι συναρπαστικό όταν σε συντρίβουν τα κύματα και μπορείς να δεις το στρίμωγμα προς το προσήνεμο, και την πλώρη να ανεβαίνει και να ανεβαίνει, και μετά μένει ακίνητη για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, και μετά βυθίζεται, και ενώ βυθίζεται νομίζεις ότι δεν θα έρθει ποτέ επάνω πάλι, αλλά μετά έρχεται και ξεκινάει από την αρχή. Όσοι βρίσκονταν στις καμπίνες από κάτω υπέφεραν τα περισσότερα, και μετά από 10 ώρες βασανιστηρίων η Αλεξάνδρα έριξε την πετσέτα της ντροπής και της παράδοσης και οι δυο μας φύγαμε σαν στρατιωτικοί ήρωες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.

Οι Κυκλάδες ήταν το χειρότερο κομμάτι όσον αφορά την τραχύτητα. Σύμφωνα με τον ελληνικό μύθο, αυτά τα νησιά ήταν κάποτε όμορφες νύμφες του ωκεανού, που έγιναν πέτρα όταν προκάλεσαν την οργή του Ποσειδώνα. Ήταν και πάλι σε οργή, αν και δεν έχω ιδέα τι προκάλεσε την τελευταία του νευρική κρίση καθώς η οικογένεια Taki έπλεε προς τα δυτικά. Στη γειτονική Νάξο, όπου δόθηκε στον Δία η εξουσία του, επιτρέποντάς του να κυβερνήσει τον Όλυμπο, η εγγονή μου χρησιμοποίησε όλες τις δυνάμεις πειθούς της για να μας αφήσει: «Παππού, ως εδώ! Αν θέλετε να πνιγείτε, δεν πειράζει, έχετε ζήσει πολύ. Είμαι μόνο 14». Οι προσευχές της εισακούστηκαν στην Πάρο, όπου κατέβηκε με τον μπαμπά της. Η σειρά της Αλεξάνδρας να παραιτηθεί ήρθε λίγες ώρες αργότερα όταν φτάσαμε στη Σέριφο.

Η Απολλώνια αρμονία ακολούθησε όταν φτάσαμε στην Κορωνίδα, το πιο τέλειο ιδιωτικό νησί του ελληνικού αρχιπελάγους, στην πραγματικότητα σε οποιαδήποτε από τις επτά θάλασσες. Συντρόφευσα τον οικοδεσπότη και την οικοδέσποινά μου για το μεσημεριανό γεύμα, και μετά έφτασε το πιο υπέροχο ιστιοφόρο, αποβιβάζοντας τον Edward και τη Lulu Hutley, τον κόμη και την κόμισσα Leopold von Bismarck, τον Sir Bob και τη Lady Geldof, και τον ιδιοκτήτη του, τον μεγάλο ντράμερ των Queen και ίσως το μόνο λόγο για το γκρουπ να υπάρχει ακόμα, τον Roger Taylor. Είμαστε όλοι εδώ, γιατί είναι η εβδομάδα του Pugs Club, εκτός από τον πρόεδρό μας, τον Πρίγκιπα Παύλο της Ελλάδος, ο οποίος βρίσκεται στη Σκωτία κυνηγώντας αγριόγαλους. Ο Sir Bob υπαινίχθηκε για πραξικόπημα, αλλά αρνήθηκα καν να το συζητήσω. Δεν ανατρέπουμε τον Duce μας μόνο λόγω απουσίας. Και δεν θέλουμε να μοιάζουμε με την κοκορομαχία υποψηφίων των Συντηρητικών για την πρωθυπουργία, οι συνέπειες της οποίας θα μετατρέψουν τη Μεγάλη Βρετανία σε Μικρή Βρετανία νωρίτερα παρά αργότερα. Το Pugs είναι το πιο αποκλειστικό κλαμπ στον κόσμο και γίνεται όλο και πιο αποκλειστικό κάθε χρόνο καθώς δύο Getty έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, ο ωραίος Arki μετακόμισε δυτικά και ο άντρας με το λευκό κοστούμι επισκέφτηκε τρία από τα πιο πολύτιμα ιδρυτικά μέλη μας.

Δεν πειράζει. Το «Rock and Roll», το νέο ιστιοπλοϊκό σκάφος του Roger, είναι πολύ ανθεκτικό, μεγάλου μεγέθους και είναι πανέτοιμο διαθέτοντας πρώτης τάξεως καπετάνιο και πλήρωμα. Όπως επέμεινα πάντα, μπορείς να πεις για έναν άντρα από το σκάφος του ακόμα πιο εύκολα παρά από τη γυναίκα του, και αν κρίνουμε από το «Rock and Roll», ο Roger είναι ένας κορυφαίος τύπος και μετά κάποιοι άλλοι. Ο Roger έχει επίσης υπέροχη φωνή και θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνο με αυτό, αλλά διάλεξε τα ντραμς και τον ακούσαμε σε ένα βίντεο που τράβηξε ο Ed Hutley που μας άφησε με το στόμα ανοιχτό από θαυμασμό. Από όλες τις σπουδαίες στιγμές που έχω περάσει στην Κορωνίδα τα τελευταία 50 χρόνια, αυτή ήταν η πιο χαρούμενη, με τον Bob Geldof στον πιο πνευματώδη του εαυτό, να αμφισβητεί ορισμένα προνόμια που εμείς οι Έλληνες θεωρούμε δεδομένα, όπως το να έχουμε πλούσιους πατεράδες, για παράδειγμα. Δεν είμαι μαζοχιστής, αλλά κρατώ τον Bob στα πρότυπα του Hemingway. Ο Papa προκαλούσε τον κόσμο όλη την ώρα και οσμιζόταν το ψεύτικο από μακριά. Ο Bob είναι Papa της μουσικής αντί για σκαρίφημα, και τώρα έχει άσπρη γενειάδα σαν το είδωλό μου.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της παραμονής μου εδώ, είχα την αίσθηση του “fin de saison” και τα υπέροχα γενέθλια που μου χάρισαν οι οικοδεσπότες μου την ενίσχυσαν (μια τούρτα με ζαχαρωμένες φωτογραφίες του βιβλίου μου, ασκούμενος με καράτε, ακόμα και μια ξανθιά). Ο Hemingway όρισε το θάρρος ως χάρη υπό πίεση. Υπήρχαν μερικοί αρκετά θαρραλέοι άνθρωποι στο νησί.

Opinions