Τι ψήφισε το Saint Tropez

του Χρήστου Ζαμπούνη

Την προηγουμένη Κυριακή, διεξήχθη ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία. Το ενδιαφέρον μού εκκέντρισε το αποτέλεσμα σε ένα μικρό ψαράδικο χωριό της Κυανής Ακτής, περί Saint Tropez ο λόγος, το οποίο έκανε διάσημο στα πέρατα του κόσμου η Μπριζίτ Μπαρντό. Ο λόγος; Μία υποψηφιότης, του Eric Zemmour, ενός δημοσιογράφου που, όπως και ο υπογράφων, έκανε καρριέρα στο «Figaro Magazine».
Ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος «Reconquete» κατήλθε στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και έλαβε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 7,07%. Στις βουλευτικές εκλογές το ποσοστό ηυξήθη στο 23,19%, αλλά η υποψήφια του Μακρόν τον υπερκέρασε με 28,51%, ενώ ο υποψήφιος της Le Pen ήλθε δεύτερος με 24,74%. Αυτά στην Περιφέρεια του Var, όπου η Δεξιά, στην οποία ανήκει ο Zemmour, υπερισχύει παραδοσιακώς. Δυστυχώς για τον ίδιο, μόνον οι δύο πρώτοι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα να παρουσιασθούν στον δεύτερο γύρο, οπότε του μένει ως παρηγορία η πρωτιά στο Sain Tropez. Οι περίπου 4.000 κάτοικοι του κοσμοπολίτικου προορισμού τον επέλεξαν για τις πολιτικές του ιδέες, που συνοψίζονται στην αντίθεσή του στο «δημογραφικό τσουνάμι» της μεταναστεύσεως και στην «γαλλική ψευδο-ελίτ» όπως την ονομάζει, ενώ είναι υπέρμαχος παραδοσιακών θεσμών, όπως η οικογένεια, και της αφομοιώσεως των ξένων στον γαλλικό τρόπο ζωής. Εσχάτως, ευρέθη στο επίκεντρο της δημοσιότητος όταν ζήτησε σε τηλεοπτική εκπομπή να δίδονται χριστιανικά ονόματα στους νεογέννητους συμπατριώτες του, απευθυνόμενος στην αρθογράφο Hapsatoy Sy.
Η συνέχεια της πολιτικής του καρριέρας αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού εκφράζει ένα ισχυρό αντισυστημικό ρεύμα στην χώρα του.

 

Photo by Willy Rizzo

Opinions