Της φυλακής τα σίδερα

του Χρήστου Ζαμπούνη

Πρώτη έλαβε μέτρα η Ινδονησία. Με απόφαση της Γενικής Διευθύνσεως των Φυλακών απελευθερώθησαν 22.158 φυλακισμένοι. Θα ακολουθήσουν και άλλοι 8.000 περίπου, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεταδόσεως του ιού Covid-19. Απαραίτητος όρος της αποφυλακίσεως είναι οι κρατούμενοι να έχουν εκτίσει τα 2/3 της ποινής τους. Ακολούθησε η Γαλλία, η οποία δρομολόγησε την αποσυμφόρηση κατά 5.000 άτομα και η Κύπρος κατά εκατοντάδας.

Στην Βρεταννία, συμφώνως με την αγγλική εφημερίδα «Guardian», ορισμένοι κρατούμενοι που παρουσίασαν συμπτώματα της ασθενείας ετοποθετήθησαν μαζί στα ίδια κελιά, ακολουθώντας την λογική της «ανοσίας της αγέλης». Η κατάστασις περιεπλέχθη όταν διεπιστώθη ότι αρκετοί νομίμως αποφυλακισθέντες που επέστρεψαν στις οικείες τους, ήταν φορείς. Στην Βραζιλία, αντιθέτως, δεν περίμεναν τα κυβερνητικά μέτρα για να προστατευθούν από την πανδημία. Περίπου 1.000 κρατούμενοι σε καθεστώς ημι-ελευθερίας, απέδρασαν μία ημέρα πριν τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της επιστροφής τους στις φυλακές

Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας αγγέλλεται, εδώ και καιρό, η πρόθεσις αποσυμφορήσεως των φυλακών, όμως η Πράξις Νομοθετικού Περιεχομένου που θα την επικυρώνει, οδηγείται ημέρα με την ημέρα, στις καλένδες. Η «ωρολογιακή βόμβα», όπως χαρακτηρίζεται, που κάνει τικ-τακ κάθε δευτερόλεπτο, στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα, παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις από τηλοψίας του δικηγόρου Σάκη Κεχαγιόγλου και άλλων συναδέλφων του, φαίνεται ότι είναι έτοιμη να εκραγεί.

Η πρώτη «έκρηξις» συνέβη στις Γυναικείες Φυλακές Θηβών. Η Αζιζέλ Ντενίρογλου ήταν το πρώτο έγκλειστο θύμα του κορωνοϊού, με τις συγκρατούμενές της να εξεγείρονται εκφράζοντας την εύλογη ανησυχία τους.

Opinions