Το Ανταλλακτικό

του Χρήστου Ζαμπούνη

Το βιβλίο κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα στην Μεγάλη Βρετανία και διαπραγματεύεται το τρίτο πιο καυτό θέμα μετά την πανδημία και το Brexit, ήτοι τον «Πόλεμο των αδελφών», όπως είναι ο τίτλος του. Ο λόγος για τις περιπεπλεγμένες σχέσεις ανάμεσα στον Ουΐλλιαμ και τον Χάρρυ, που έχουν διχάσει όχι μόνον την Αγγλία, αλλά και μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Ο συγγραφεύς του «Battle of Brothers: William, Harry and the inside story of a Family in tumult» είναι ο Robert Lacey, βιογράφος της Ελισάβετ αλλά και σύμβουλος της τηλεοπτικής σειράς «The Crown». Όπως ομολόγησε σε πρόσφατη συνέντευξή του, έστειλε το χειρόγραφο πριν από την έκδοση στο Μπάκιγχαμ προς έγκριση, αλλά ο φάκελλος επεστράφη στον αποστολέα δίχως να έχει ανοιχθεί από τον παραλήπτη. Σε άλλη τοποθέτησή του, ο δεδηλωμένος υποστηρικτής του αγγλικού Στέμματος επισημαίνει ότι εάν το χάσμα ανάμεσα στα δύο αδέλφια δεν γεφυρωθεί θα είμαστε μάρτυρες ενός από τα τρία χειρότερα πλήγματα κατά της μοναρχίας μετά την παραίτηση του βασιλέως Εδουάρδου το 1936 και του θανάτου της πριγκιπίσσης Νταϊάνα το 1997.

Λίγες εβδομάδες πριν από την ανακοινωθείσα επιστροφή του Χάρρυ, για να συναντήσει την γιαγιά του, η οποία αναμένεται να προσπαθήσει να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα», ο Lacey περιέγραφε την τελευταία οικογενειακή συνάντηση για το ίδιο θέμα, στο παλάτι του Sandringham, στις 13 Ιανουαρίου 2020. «Η βασίλισσα πρότεινε να συγκεντρωθεί η οικογένεια για το μεσημεριανό φαγητό πριν από την συνάντηση στην βιβλιοθήκη, αλλά ο Ουΐλλιαμ ηρνήθη την πρόσκληση. Ενεφανίσθη βεβαίως στις 2 μ.μ. για το μήτινγκ (…) και ήταν έξαλλος με τον μικρό του αδελφό (…) δεν μπορούσε να αντέξει την υποκρισία να του χαμογελά κατά την διάρκεια του γεύματος».

Έχοντας συνομιλήσει με εκατοντάδες αυλικούς, συγγενείς και φίλους των δύο αδελφών, ο Lacey μάς παραδίδει ένα αξιόπιστο βιβλίο-μαρτυρία για τον «Hair and the Spare», όπως τους αποκαλούν κοροϊδευτικά στην Αγγλία, δηλαδή τον Κληρονόμο και τον Ανταλλακτικό.

Opinions