Το “Rally των Θεών” επέστρεψε

Μετά από οχτώ χρόνια απουσίας, το Rally Acropolis -ή αλλιώς το Rally των Θεών- επιστρέφει και είναι έτοιμο να μας υπενθυμίσει την πλούσια κληρονομιά του, ξυπνώντας μνήμες του παρελθόντος. Έτσι, το τετραήμερο 9-12 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένο σε όλους τους φαν των off-road διαδρομών και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 70 χρόνια, το 1951, όταν μια ομάδα οδηγών αποφάσισε να διοργανώσει έναν αγώνα απόστασης 1.923 χιλιομέτρων. Μια ιδέα που σταδιακά μετατράπηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους off-road αγώνες του κόσμου. Από την πρώτη στιγμή, αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους σε απόσταση αγώνες rally στην ιστορία, με αποτέλεσμα η διεθνής αναγνώρισή του να μην αργήσει να ‘ρθει. Στην πραγμάτωση και την εξέλιξή του, τεράστια ήταν η συνεισφορά της Shell και του Προέδρου της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ) και παράγοντα του Παναθηναϊκού, Απόστολου Νικολαΐδη. Πρώτος νικητής στέφθηκε ο Πέτρος Περατικός, με ένα Fiat 1400 ενώ δύο χρόνια αργότερα ο αγώνας θεσπίστηκε σε διεθνές επίπεδο με το όνομα “Rally Acropolis”. Πολύ σύντομα, η απαιτητική του διαδρομή θα προσελκύσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον παγκόσμιο χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Πολλοί μάλιστα τη χαρακτήρισαν και ως δοκιμασία δεξιοτήτων και αντοχής.

Το 1956 ο αγώνας άρχισε να αποτελεί γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Rally ενώ το 1973 εντάχθηκε στο πρόγραμμα αγώνων του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Rally. Μερικές από τις πιο διάσημες ειδικές διαδρομές βρίσκονταν στην Καλαμπάκα, γύρω από τον Όλυμπο, τη Νότια Πελοπόννησο και στη Φωκίδα γύρω από τα βουνά του Παρνασσού και της Γκιώνας. Ωστόσο, αγαπημένη στο μυαλό των θεατών και των οδηγών υπήρξε η ειδική διαδρομή “Ταρζάν” στην Ευρυτανία. Έκτοτε, το “Rally Acropolis” άλλαξε πολλές φορές έδρα, σε διαφορετικές περιφέρειες, όπως στην Ιτέα, το Λουτράκι και τη Λαμία.

Φέτος, ο πολυπόθητος αγώνας επέστρεψε και διοργανώνεται σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας. Η εκκίνηση θα γίνει κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει η περιοχή γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, όπου θα διεξαχθεί η ειδική διαδρομή “COSMOTE 5G Athens Stage”. Την επόμενη ημέρα ο αγώνας θα συνεχιστεί στην Κορινθία, στη βραβευμένη ειδική διαδρομή “Άγιοι Θεόδωροι” και στο Λουτράκι. Ο αγώνας θα κλείσει με τις ιστορικότερες διαδρομές του Rally Acropolis στη Στερεά Ελλάδα το Σάββατο και την Κυριακή.
Popular
Recent
Cars