Το savoir vivre του εμβολιασμού

του Χρήστου Ζαμπούνη

Στην Αργεντινή απελύθη ο υπουργός Υγείας, διότι παραβαίνοντας την καθορισθείσα σειρά, ευνόησε ημετέρους. Στην Πολωνία απεκαλύφθη σκάνδαλο κατ’ εξαίρεσιν εμβολιασμού 450 βουλευτών και διασημοτήτων. Στον Λίβανο, ο οποίος διανύει την δεύτερη εβδομάδα χορηγήσεως εμβολίων στον γενικό πληθυσμό, έγινε γνωστό ότι δεκαέξι μέλη του Κοινοβουλίου, μαζί με μία ντουζίνα συμβούλων τους εμβολιάσθηκαν και ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως φωτογραφίες της «πρωτιάς» τους. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, αλλά μετά την αντίδραση που προεκλήθη, με άνωθεν εντολή συμμαζεύθηκαν οι επιδειξίες.

Εάν υπάρχει ένα μάθημα από όλη αυτήν την ιστορία των μαζικών εμβολιασμών, είναι ο σεβασμός της σειράς. Η σειρά δεν έχει καθορισθεί αυθαιρέτως. Ο λόγος που προεκρίθησαν οι ηλικιωμένοι είναι διότι αποτελούν το πιο ευπαθές τμήμα του πληθυσμού. Για τον ίδιο λόγο, εισήλθαν εμβολίμως στην χρονολογική σειρά ομάδες με υποκείμενα νοσήματα. Ετέρα εξήγησις για τον φαβοριτισμό που επεδείχθη στις ηλικίες 60-65 ετών είναι ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca υπήρξε απαγόρευσις χορηγήσεως για τους άνω των 65.

Υπάρχουν, όμως, και οι εξαιρέσεις των ανυπόμονων. Η επιθυμία να εμβολιασθεί κανείς ενωρίτερον από την σειρά του ενδέχεται να τον οδηγήσει σε μία σειρά πρωτοβουλιών, όπως π.χ. να τηλεφωνήσει στον μπατζανάκη του που εργάζεται σε νοσοκομείο αναφοράς, ο οποίος, ακολούθως, ενδέχεται να προσπαθήσει να τον εξυπηρετήσει προβαίνοντας σε παράνομες πράξεις. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ίσως έχουν ένα ποσοστό επιτυχίας σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, αλλά σε μία ευνομούμενη δημοκρατία δυτικού τύπου, μάλλον δεν θα έχουν καμία τύχη. Οπότε, η μόνη ασφαλής λύσις είναι να πάρει κανείς το αεροπλάνο και να πάει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με ένα από τα πακέτα που προσφέρουν τουρισμό και κινεζικό εμβόλιο.

Opinions