Το βιβλίο που δεν θα διαβάσουμε ποτέ

του Χρήστου Ζαμπούνη

Κρατώ στα χέρια μου ένα ντοσιέ με τον τίτλο «Black Lion». Περιλαμβάνει μία δακτυλογραφημένη σύνοψη βιβλίου. Στις 36 σελίδες του παρελαύνει η ζωή του Κάρλος Μαυρολέοντος.

Ποιος είναι –ή, μάλλον, ήταν– ο Κάρλος Μαυρολέων; Ήταν ο υιός του Κασιώτη εφοπλιστού Μπλούη Μαυρολέοντος. O Kάρλος έγινε μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν και έχασε την ζωή του από υπερβολική δόση ναρκωτικών στο Πακιστάν, αναζητώντας τον Μπιν Λάντεν.

Την βιογραφία του ανέλαβε να συγγράψει ο Μιχάλης Σκαφίδας, Έλλην δημοσιογράφος με έδρα την Νέα Υόρκη. Η πρώτη παραγγελία δόθηκε από τον εκδοτικό Οίκο «Ωκεανίδα». Και όταν παρήλθαν τα πέντε χρόνια του συμβολαίου χωρίς να έχει εκδοθεί το βιβλίο, τότε την σκυτάλη έλαβαν οι εκδόσεις «Φερενίκη». Στην συνάντηση που είχαμε, τότε, με τον Μιχάλη μού εξομολογήθη τον «τοίχο» σιωπής της οικογενείας του, ο οποίος τον εμπόδισε να ολοκληρώσει την συγγραφή.

Τηλεφώνησα αμέσως, στην μητέρα του, την Τζοκόντα, με την οποία είχαμε γνωρισθεί την δεκαετία του ’90, στο Παρίσι, μέσω του έτερου υιού της, Νίκι. Δεν φάνηκε ιδιαιτέρως ενθουσιασμένη από την ιδέα, κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο την μία από τις δύο οικογενειακές πύλες πληροφόρησης. Η έτερη, του Μπλούη, ήταν ούτως ή άλλως ερμητικώς κλειστή, και όταν έφυγε και εκείνος από την ζωή η ιστορία του «Black Lion» έμεινε στο συρτάρι.

Την ανέσυρα από την λήθη κάνοντας αρχειοθέτηση ελέω… κορωνοϊού. Με την βοήθεια της μηχανής αναζητήσεως Google ανεκάλυψα μία πληθώρα αγγλοσαξωνικών αφιερωμάτων, από άρθρα έως ντοκυμαντέρ, ίχνος, όμως, βιβλίου. Ανάμεσά τους υπήρχε και η είδησις ότι η ζωή του συμπατριώτη μας θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Andrew Garfield («Amazing Spiderman»).

Sic transit Gloria mundi.

Opinions