Wonderful wanders

της Μαριανίνας Πάτσα

Οι New York Times τον περιέγραψαν ως «Lady Gaga του σχεδιασμού» και το γεγονός ότι σκέφτεται ανατρεπτικά συνέβαλε στο να αποβληθεί από την Ακαδημία Design του Αϊντχόβεν. Σήμερα, με σχεδόν 2.000 έργα στο όνομά του για πελάτες όπως οι KLM, Swarovski, Puma και MAC, ο Ολλανδός σχεδιαστής Marcel Wanders συνεχίζει να προκαλεί, να ευχαριστεί και –κυρίως– να ευχαριστιέται τη δουλειά του, δημιουργώντας με τους δικούς του όρους. «Πάντα να δίνετε στους ανθρώπους περισσότερα από ό,τι περιμένουν» είναι η φράση που περιγράφει καταλληλότερα τη φιλοσοφία που πρεσβεύει εδώ και 27 χρόνια. Απροσδόκητος και γεμάτος εκπλήξεις (αλήθεια, τι γνώμη έχετε για τα βάζα που μοιάζουν φτιαγμένα από στοιβαγμένα αυγά;), ο Wanders εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς μια «ανωμαλία» στον κόσμο του design. Ωστόσο, έχει κάνει αποστολή του το να δημιουργήσει «ένα περιβάλλον αγάπης, στο οποίο να ζούμε με πάθος, πραγματώνοντας τα πιο τρελά μας όνειρα», και αυτό δίνει μια διασκεδαστική και ανθρωπιστική πινελιά στον σχεδιασμό του.

Γεννημένος στο Boxtel, ο Wanders αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Τεχνών Arnhem το 1988, μετά την απομάκρυνσή του από την Ακαδημία Design του Αϊντχόβεν. Το 2000 άνοιξε το studio του στο Άμστερνταμ, κερδίζοντας πρώτα την προσοχή του κόσμου το 1996 με την Knotted Chair (μια καρέκλα που μοιάζει σαν να είναι φτιαγμένη από σχοινιά με κόμπους), η οποία συνδυάζει υψηλής τεχνολογίας υλικά με «low tech» μεθόδους παραγωγής. Το 2001 ο Wanders ίδρυσε την ετικέτα Moooi, της οποίας είναι συνιδιοκτήτης και καλλιτεχνικός διευθυντής. Κυρίως όμως εργάζεται ως σχεδιαστής προϊόντων, εσωτερικών χώρων, αλλά και ως δημιουργός έργων τέχνης στο studio που φέρει την επωνυμία του, και συνεργάζεται με περίπου 50 διεθνείς σχεδιαστές.

Εμπνέεται από τον Michelangelo και τον Philippe Starck και αγαπά τα πράγματα που έχουν διάρκεια. «Δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που δουλεύει πάνω στις εφευρέσεις του για να σώσει τον κόσμο. Δουλεύω με βάση την αντοχή στον σχεδιασμό. Θέλω να φτιάχνω προϊόντα με τα οποία αξίζει να δεσμευτεί κανείς για μια ζωή. Που θα διαρκέσουν τόσο ως υλικά όσο και ως concept. Είμαι ένα είδος ερασιτέχνη, διότι οι ερασιτέχνες δεν είναι τόσο σίγουροι για τα πράγματα, κι έτσι ερευνούν πολύ και μερικές φορές βρίσκουν ενδιαφέρουσες λύσεις, φέρνοντας νέες ιδέες σε αυτό που οι ειδικοί μπορεί να παραβλέψουν». Ο εσωτερικός χώρος γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός για τον Wanders. Για εκείνον δεν είναι ένα μέρος που πρέπει να γεμίσει λειτουργικά και αισθητικά. Είναι η ενσάρκωση μοντέρνων φαντασιώσεων. Η δουλειά του αγκαλιάζεται, διότι προσφέρει πολυεπίπεδες, αισθητηριακές εμπειρίες. Αξιοσημείωτα έργα του είναι το ξενοδοχείο Kameha Grand στη Βόννη, το Mondrian South Beach Hotel στο Μαϊάμι, η Villa Moda στο Μπαχρέιν κ.ά. – αν και έχει αναλάβει και ιδιωτικές κατοικίες από το Άμστερνταμ έως τη Μαγιόρκα. «Όσο ο κόσμος αλλάζει», λέει ο ίδιος, «θα αλλάζει και το design. Μα πιστεύω πως εμείς οι σχεδιαστές πρέπει να κινούμαστε κάπου ανάμεσα στην αλλαγή και στη διάρκεια. Και ελπίζω ότι τελικά μπορούμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικά πράγματα που να προσφέρουν και τα δύο».

Photography courtesy of https://www.marcelwanders.com

Popular
Recent
Design