Corto Maltese

της Μαριανίνας Πάτσα

Δεν είμαι ήρωας. Μου αρέσει να ταξιδεύω. Δεν νοιάζομαι για τους κανόνες, αλλά θα σεβαστώ μόνο έναν: ποτέ δεν θα προδώσω τους φίλους μου. Έχω ψάξει για τόσους θησαυρούς και δεν έχω βρει ποτέ κανέναν, αλλά θα συνεχίσω να ψάχνω. Μπορείτε να υπολογίζετε σε αυτό». Κυνηγός θησαυρών, εξερευνητής, καπετάνιος και πειρατής μαζί.

Ο Corto Maltese κλείνει μέσα του όλες τις αντιφάσεις και τις περιπέτειες της ίδιας της ζωής. Στις ιστορίες του συνυπάρχουν λαοί, μάγοι, ιστορικά γεγονότα, μύθοι, μυστικισμός, έρωτες. Και μπορεί ο ίδιος να είναι χάρτινος, όμως έχει σχεδόν χειροπιαστές ανθρώπινες αρετές –και αδυναμίες–, πράγμα που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους, φτιαγμένους από μελάνι, ήρωες.

Ο πολυταξιδεμένος χαρακτήρας του Hugo Pratt (1927-1995) είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς Ευρωπαίους ήρωες κόμικ, ενώ μαζί με τον Αστερίξ και τον Τεντέν είναι οι θεμελιωτές της γαλλοβελγικής σχολής. Το όνομά του σημαίνει «μικρός Μαλτέζος» και το βιογραφικό του λέει πως είναι εξώγαμος γιος μιας όμορφης τσιγγάνας και ενός Εγγλέζου ναυτικού από την Κορνουάλη: «Το όνομά μου είναι Corto. Corto Maltese. Γεννήθηκα στη Μάλτα στις 10 Ιουλίου 1887 – ή τουλάχιστον έτσι μου έχουν πει. Από την πρώιμη παιδική μου ηλικία θυμάμαι μια σημαία γεμάτη σταυρούς και την κόκκινη γενειάδα του πατέρα μου. Η μητέρα μου; Μια τσιγγάνα από τη Σεβίλλη. Ήταν τόσο όμορφη, που ο ζωγράφος την ερωτεύτηκε τρελά (δεν ξέρω αν αυτό είναι αλήθεια, η ίδια δεν μου μίλησε ποτέ γι’ αυτά τα πράγματα)».

Ελεύθερο πνεύμα, λακωνικός και σκεπτικιστής, ο γοητευτικός καπετάνιος του Pratt έκανε την πρώτη του εμφάνιση τη δεκαετία του ’60 στο κόμικ «Η μπαλάντα της Αλμυρής Θάλασσας». Η ιστορία εκτυλίσσεται στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στα νησιά του Ειρηνικού και αφορά μια ομάδα λαθρεμπόρων-πειρατών. Το κόμικ γράφτηκε το 1967 και η Le Monde το έχει κατατάξει στα 100 καλύτερα βιβλία του 20ού αιώνα.

Ο Maltese είναι από τους πιο χειροπιαστούς χαρακτήρες που βγήκαν ποτέ από πενάκι σκιτσογράφου. Αυτό που τον κάνει τόσο ανθρώπινο είναι το γεγονός ότι ζει συχνά μέσα σε γκρίζες ζώνες. Επηρεάζεται, προβληματίζεται, παλεύει να μείνει ουδέτερος. Ωστόσο, σχεδόν ενστικτωδώς, στο τέλος υπερασπίζεται πάντα τον πιο αδύναμο. Οι περιπέτειές του τον έχουν οδηγήσει σε κάθε μήκος και πλάτος της Γης, όπου γνώρισε μερικά από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας και της λογοτεχνίας, όπως οι Jack London, Ernest Hemingway, Hermann Hesse, James Joyce… «Όταν θέλω να χαλαρώσω, διαβάζω δοκίμια του Ένγκελς. Μα όταν θέλω να διαβάσω κάτι σοβαρό, τότε διαβάζω Corto Maltese», έχει πει ο Umberto Eco, διότι ο Maltese αποτέλεσε το έναυσμα για να ερευνήσει σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Από την Οκτωβριανή Επανάσταση μέχρι την περίοδο ανόδου του φασισμού στην Ιταλία, ο Maltese ήταν εκεί.

Ο Pratt θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε πως ο καπετάνιος-πειρατής εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου (έτσι γράφει στην ξεχωριστή σειρά «The Desert Scorpions»). Όμως για τους θαυμαστές του, ο Corto Maltese είναι πάντα εδώ, έτοιμος για νέες περιπέτειες. Πρόσω ολοταχώς, καπετάνιε!

Popular
Recent
About Men