Code:Wine | Iconic Champagnes

του Άρη Σκλαβενίτη (Sommelier – Oenologist)

Επιτέλους, άρωμα εορτών. Κάθε φορά οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε ωραία κρασιά με φίλους αλλά και με τους δικούς μας. Αν και κανονικά θα έπρεπε να πίνουμε πιο συχνά τόσο ωραία κρασιά, γιατί, όπως είχε πει και ο Ναπολέων, «στις νίκες γιορτάζουμε με Champagnes, στις ήττες τις χρειαζόμαστε». Έτσι λοιπόν επέλεξα 4 ιδιαίτερες και iconic Champagnes που μου είχαν λείψει και είχα καιρό να τις απολαύσω, για να τις μοιραστώ μαζί σας.

COMTES DE CHAMPAGNE ROSÉ 2007, CHARDONNAY-PINOT NOIR-PINOT MEUNIER, CHAMPAGNE TAITTINGER

Η Taittinger είναι μία από τις πιο διάσημες Champagnes, η οικογένεια έχει στην κατοχή της σχεδόν 290 εκτάρια, με τα μισά να είναι φυτεμένα με Pinot Noir με το Chardonnay να ακολουθεί και μια μικρή ποσότητα Pinot Meunier να συμπληρώνει τα υπόλοιπα. Τα ιδιόκτητα αμπέλια καλύπτουν σχεδόν το 50% της ετήσιας παραγωγής και το υπόλοιπο 50% των σταφυλιών προέρχεται από συνεργαζόμενους παραγωγούς. Το πιο διάσημο cuvée της είναι η λευκή Comtes de Champagne, με την πρώτη χρονιά παραγωγής της να είναι το μακρινό 1952.

Η ροζέ Comtes de Champagne είναι ένα χαρμάνι από 30% Chardonnay από την Côtes de Blancs και 70% Pinot Noir από Grand Cru αμπελώνες στη Montagne de Reims. Ένα χαρακτηριστικό της είναι πως στο χαρμάνι προστίθεται και 15% ερυθρό κρασί. Στη μύτη είναι έντονα αρωματική, με τα κόκκινα φρούτα να κυριαρχούν, αρώματα από ώριμα πυρηνόκαρπα, νότες βοτάνων και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι ξηρή με κρεμώδη υφή, δροσιστική οξύτητα, σώμα μέτριο προς γεμάτο και μακρά επίγευση. Συνδυάστε τη με φιλέτο πάπιας ψημένο medium rare και σάλτσα demi glace.

CLOS SAINT-HILAIRE 2003, PINOT NOIR, CHAMPAGNE BILLECART-SALMON

Η Champagne Billecart-Salmon είναι ένας από τους πιο γνωστούς και elegant οίκους Σαμπάνιας. Δημιουργήθηκε το 1818 στο χωριό Mareuil-sur-Aÿ και είναι μια ιστορία αγάπης. Ξεκίνησε μετά τον γάμο του Nicolas François Billecart και της Elisabeth Salmon. Η Billecart-Salmon δημιουργεί ένα μεγάλο εύρος Champagne, με το top cuvée της να είναι το Clos Saint-Hilaire, ένας μικρός single vineyard αμπελώνας που φυτεύτηκε το 1964 και δουλεύεται αποκλειστικά από άλογα και πρόβατα, χωρίς καθόλου μηχανήματα. Μία ακόμα ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου cuvée είναι πως είναι μια Champagne Blanc de Noir, δηλαδή, αν και λευκό κρασί, έχει παραχθεί αποκλειστικά από ερυθρά σταφύλια και πιο συγκεκριμένα από την ποικιλία Pinot Noir, τα οποία οινοποιούνται σε δρύινα βαρέλια και δίνουν ένα εξαιρετικά κομψό αποτέλεσμα που δεν ξεπερνά σε παραγωγή τις 3.500 έως 5.000 φιάλες ανά τρύγο, με τη χρονιά του 2003 να είναι μόλις 1.000 φιάλες.

Η Clos Saint-Hilaire είναι πολύ εκφραστική στη μύτη, κυριαρχούν αρώματα ώριμων και ζαχαρωμένων εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, αρώματα ξηρών καρπών, μπαχαρικών, καπνού, ζύμης και ψωμιού. Στο στόμα είναι ξηρή με κρεμώδη αφρισμό, υψηλή οξύτητα, γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε τη με μια γλώσσα meunier.

 

FEMME DE CHAMPAGNE GRAND CRU 2000, PINOT NOIR-CHARDONNAY, CHAMPAGNE DUVAL-LERO

Η Champagne Duval-Leroy παράγει κάποιες από τις πιο γαστρονομικές Champagne. Η ιστορία της ξεκινάει πίσω στο μακρινό 1859 στην περιοχή της Côte de Blancs, σαν μια συνεργασία του Eduard Leroy και του Jules Duval, με την 6η γενιά του οινοποιείου να «τρέχει» αυτή τη στιγμή τον οίκο. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι από τις λίγες μεγάλες Champagne που έχουν παραμείνει οικογενειακές επιχειρήσεις. Η Duval-Leroy είναι αναγνωρισμένη για την περιβαλλοντική της ευαισθησία, καθώς ήταν ο πρώτος οίκος με πιστοποιημένη οργανική καλλιέργεια. Μια μεγάλη γκάμα κρασιών παράγεται από τα 200 εκτάρια ιδιόκτητων αμπελώνων του, ενώ περίπου το 40% προέρχονται από Premier και Grand Cru αμπελώνες, όπως οι αμπελώνες Oger, Mesnilsur-Oger, Avize και Chouilly. Το Chardonnay κυριαρχεί ως ποικιλία στη σειρά κρασιών Brut Nature και Demi-Sec, ενώ στη Femme de Champagne («Femme» σημαίνει «γυναίκα»), που είναι το iconic κρασί της Duval-Leroy, κυριαρχεί το Pinot Noir με 87%, που προέρχεται μόνο από Grand Cru αμπελώνες, και το Chardonnay συμπληρώνει το χαρμάνι με 13%.

Η συγκεκριμένη Champagne παράγεται μόνο στις καλύτερες χρονιές και παλαιώνει τουλάχιστον μία δεκαετία πριν βγει στην αγορά. Στη μύτη είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και έντονη, αρκετά mineral, με αρώματα ξηρών καρπών, ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων, βανίλιας, ζύμης, brioche, γήινων στοιχείων, μανιταριών και τρούφας. Στο στόμα είναι ξηρή με κρεμώδη υφή, υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα. Απολαύστε τη με ένα brioche burger με χοιρινή κοιλιά, τυρί raclette και καραμελωμένα κρεμμύδια.

ARGONNE 2004, PINOT NOIR-CHARDONNAY, CHAMPAGNE HENRI GIRAUD

Η ιστορία της Champagne Henri Giraud πάει πίσω στο μακρινό 1625 στην περιοχή του Aÿ. Η Argonne είναι το iconic κρασί του οίκου και πήρε το όνομά της όταν ο 12ης γενιάς Claude Giraud επέστρεψε το 1990 και δημιούργησε τα πρώτα βαρέλια από το ιστορικό δάσος Argonne. Κάθε χρόνο ο Cellar Master του οίκου διαλέγει προσεκτικά τα καλύτερα ξύλα του δάσους και επιμελείται του καψίματος. Η συνολική παραγωγή είναι περίπου 250.000 φιάλες, με την έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων να μην ξεπερνά τα 10 εκτάρια, ενώ αγοράζουν σταφύλια κυρίως από φίλους και συγγενείς.

H Argonne είναι ένα χαρμάνι από 70% Pinot Noir και 30% Chardonnay. Το Wine Spectator την περιγράφει με την έκφραση «Once Argonne for ever Argonne». Με την πώληση κάθε φιάλης χρηματοδοτείται η φροντίδα του δάσους Argonne, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος. H Argonne έχει έντονη αρωματική ένταση, με αρώματα ώριμων πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών, νότες μπισκότου, ζύμης, φυτικών, βοτανικών και γήινων στοιχείων, όπως μανιτάρι. Στο στόμα είναι ξηρή με πολύ ωραίο, κρεμώδη αφρισμό, τονισμένη οξύτητα, γεμάτο
σώμα και μακρά επίγευση. Συνδυάστε τη με μια τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και τρούφα.

 

Code:Wine