Code:Wine | The deep red color of California

του Άρη Σκλαβενίτη (Sommelier – Oenologist)

Insignia 2018, Cabernet Sauvignon-Petit Verdot-Malbec-Cabernet Franc, Joseph Phelps Vineyards, Napa Valley, Η.Π.Α.

Το οινοποιείο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Napa Valley, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και ιδρύθηκε το 1973 από τον πρωτοπόρο οινοπαραγωγό Joseph Phelps, ενώ τώρα μετά τον θάνατο του το 2015, τα ηνία του κτήματος έχει ο γιος του Bill, ο οποίος εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση το 1998. Πριν ασχοληθεί με το κρασί ο Joseph, διοικούσε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της Αμερικής, έως ότου μια ημέρα ενημερώθηκε από ένα τραπεζίτη για πολλά πιθανά έργα κατασκευής οινοποιείων στην περιοχή της Napa. Μετά την ολοκλήρωση ενός οινοποιείου, πήρε την απόφαση να αγοράσει γη στην κοιλάδα της Napa, ξεκινώντας με 15 στρέμματα το 1972 και το 1973 απέκτησε άλλα 600 στρέμματα γης, στις περιοχές St. Helena, Rutherford, Oakville, Stags Leap District, Oak Knoll District, South Napa και στην περιοχή Carneros.

Ο Phelps είναι ένα από τα πιο σεβαστά πρόσωπα στη βιομηχανία κρασιού στην Καλιφόρνια, δημιουργώντας κρασιά εμβληματικά κρασιά με παγκόσμια φήμη. Το Insignia είναι η ναυαρχίδα του οινοποιείου, με πάνω από 40 χρόνια παραγωγής, αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα από τα πιο iconic κρασιά της Napa Valley. Ο τρύγος του 2002 βραβεύτηκε σαν το κρασιά της χρονιάς από το περιοδικό Wine Spectator, ενώ ο διάσημος κριτικός κρασιού Robert Parker, το έχει βαθμολογήσει με 100 πόντους τέσσερις χρονιές, το 1991, το 1997, το 2002 και το 2007, χαρακτηρίζοντας το σαν ένα από τα καλύτερα χαρμάνια Cabernet Sauvignon.

Το οινοποιείο έχει σαν μότο τη βιωσιμότητα, σαν οικογένεια που τρέφεται από τη γη εδώ και δεκαετίες, ο στόχος τους είναι η μακροπρόθεσμη ζωτικότητα της γης που καλλιεργούν, ενώ έχει λάβει και τις πιστοποιήσεις Napa Green και Fish Friendly Farming. Επιπλέον η βιοποικιλότητα των αμπελώνων ενισχύεται από τα οπωροφόρα δέντρα και τις ελιές που έχουν φυτευτεί στους αμπελώνες. Επίσης προσφέρουν κατοικία σε πτηνά που περιορίζουν φυσικά τα παράσιτα και τα τρωκτικά, ενώ τέλος έχουν εγκαταστήσει και ηλιακούς συλλέκτες για να αντισταθμίσουν την πλειοψηφία των ενεργειακών αναγκών του οινοποιείου.

Το οινοποιείο στην St. Helena, σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα John Marsh Davis και περιλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα με ιδιωτικούς χώρους γευσιγνωσίας άρτια εξοπλισμένους, ένα κελάρι-βιβλιοθήκη παλαιών εσοδειών του κτήματος, μια κουζίνα τελευταίας τεχνολογίας και φυσικά μια εξωτερική βεράντα με θέα στους αμπελώνες κάνοντας την εμπειρία μοναδική.

Το Insignia είναι ένα από τα πιο διάσημα κρασιά στον κόσμο, η χρονιά του 2018 έχει παλαιώσει για 24 μήνες σε νέα Γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στην όψη είναι βαθύ πορφυρό με μπλε ανταύγειες, αρώματα ζουμερών μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, δρυός, καπνού και έχει γήινες νότες, βρεγμένου χώματος και μανιταριών. Στο στόμα είναι ξηρό, με ισορροπημένη οξύτητα, οι τανίνες είναι πλούσιες με βελούδινη υφή, το σώμα είναι γεμάτο και η επίγευση μακρά. Συνδυάστε το με παϊδάκια μαύρου χοίρου γρασαρισμένα και ψημένα στο μπάρμπεκιου με άγρια ψητά μανιτάρια.

Score: 19.5/20

20 – Outstanding wine

19 – Top wine

18 – A cut above superior

17 – Superior

16 – High-quality wine

15 – Average wine, a perfectly nice drink

Aficionado