Δήμητρα Γαλάνη & Ευστάθιος Δράκος: Μια εκδρομή…Μια μουσική

του Θαλή Πιτούλη

Δύο ξεχωριστές φωνές ερμηνεύουν ένα μοναδικό τραγούδι που κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να «μιλήσει» στις καρδιές μας. Μια «Εκδρομή»… Μια μουσική. Μια μελωδία αισθαντική, εξαιρετικοί στίχοι, έντονα συναισθήματα. Η Δήμητρα Γαλάνη, από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, έχει ερμηνεύσει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια. Ο Ευστάθιος Δράκος είναι συνθέτης και τραγουδιστής. Τον πρωτογνωρίσαμε ως frontman των Minor Project. Μέσα από τη φωνή του, τους γνωρίσαμε όταν τραγούδησαν το «In Colors», το οποίο έγινε μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Οι μελωδικές φωνές της Δήμητρας Γαλάνης και του Ευστάθιου Δράκου ενώθηκαν μέσα από τον δίσκο «Το Βαλς των Χαμένων Μετά» και το τραγούδι «Εκδρομή» ήρθε να απογειώσει αυτή τη συνεργασία.

Τους συναντήσαμε στο Gazarte, όπου κάθε Δευτέρα του Μαρτίου το κοινό είχε την ευκαιρία να τους απολαύσει σε μοναδικές live εμφανίσεις. Η προσέλευση του κόσμου όμως ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οι παραστάσεις θα παραταθούν και για κάποιες Δευτέρες του Απριλίου. «Πραγματικά τις Δευτέρες στο Gazarte παίζουμε μουσική κι εγώ νιώθω ευτυχισμένη και πολύ προνομοιούχα», δηλώνει η Δήμητρα Γαλάνη, ενώ ο Ευστάθιος Δράκος συμπληρώνει: «Τα lives στο Gazarte είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που μπορούσαν να συμβούν μετά την κυκλοφορία του δίσκου μας. Το Βαλς μας παίζεται για πρώτη φορά σε έναν χώρο που και εγώ και η Δήμητρα Γαλάνη θεωρούμε σπίτι μας».

Σχετικά με το κομμάτι «Εκδρομή», την ελληνική εκδοχή του «In Colors» η οποία εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο το κοινό, η Δήμητρα Γαλάνη αναφέρει: «Κι εμείς έχουμε ειλικρινά συγκινηθεί από την αποδοχή του κόσμου. Γιατί το “In Colors” ήδη είχε διαγράψει μια θετική πορεία στην πρώτη του αγγλική εκδοχή. Όλοι είχαμε πει τότε που πρωτοακούσαμε το τραγούδι στα αγγλικά από τον Ευστάθιο Δράκο και τους Minor Project ότι είναι ένα τραγούδι που “ζητούσε”, μπορεί να πει κανείς, ελληνικούς στίχους. Νομίζω λοιπόν πως οι στίχοι του Νίκου Μωραΐτη στα ελληνικά “έδεσαν” με μοναδικό τρόπο στη μουσική αυτή και μας δόθηκε αυτό το θαυμάσιο τραγούδι».

Πώς όμως «ενώθηκε» η φωνή της Δήμητρας Γαλάνη με εκείνη του Ευστάθιου Δράκου;

Η ίδια εξηγεί: «Ήταν μια πρωτοβουλία των παιδιών και ιδιαίτερα του Νίκου Μωραΐτη, που, μόλις ξεκίνησε να γράφει με τον Στάθη Δράκο τα τραγούδια, είχαν στο μυαλό τους τη φωνή μου. Σ’ εμένα ήρθαν σχεδόν έτοιμοι και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε όλοι μαζί. Στην πορεία γράφτηκαν και τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου. Από την αρχή λοιπόν όλα κύλησαν με αγάπη, ησυχία και πλήρη αποδοχή. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, και η συνέχεια έχει τα ίδια συστατικά». Ενώ ο Ευστάθιος μας λέει ότι: «Με τον Νίκο Μωραΐτη ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μια σειρά τραγουδιών, με αφορμή την αγγλόφωνη δουλειά που είχαμε κυκλοφορήσει λίγα χρόνια πριν με τους Minor Project. Ο συνολικός ήχος και η ατμόσφαιρα που φαινόταν να παίρνει το σύνολο των τραγουδιών μας έκαναν να σιγουρευτούμε πως η φωνή και η ερμηνεία της Δήμητρας Γαλάνη θα ήταν ό,τι πιο ταιριαστό για τον δίσκο που άρχισε να γεννιέται. Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε οι τρεις μας να ετοιμάζουμε το Βαλς μας».

Το τραγούδι «Εκδρομή», το οποίο ξεσηκώνει το κοινό και μας προτρέπει να «χορέψουμε», ακούστηκε στη νέα ταινία της Fix Hellas, η οποία απέσπασε εξαιρετικά σχόλια. Ποια είναι τα συναισθήματά τους και ποια τα σχόλια που έλαβαν από το κοινό;

«Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί το αποτέλεσμα της ταινίας του διαφημιστικού της FIX Hellas έγινε με άποψη, καλαισθησία και πάνω απ’ όλα με στόχο, για να βγει ένα μήνυμα θετικό προς τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό μια ελληνική εταιρεία να διαλέγει να διαφημίσει ένα παραδοσιακά αγαπημένο στη χώρα μας προϊόν με το συγκεκριμένο τραγούδι. Τα σχόλια που λαμβάνουμε είναι μόνο θετικά και με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους δημιουργούς της ταινίας γι’ αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα», δηλώνει η Δήμητρα Γαλάνη, ενώ ο Ευστάθιος Δράκος προσθέτει: «Η αλήθεια είναι πως η σχέση μου με την τηλεόραση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ωστόσο, όταν είδα το σποτ της διαφήμισης της FIX Hellas, ένιωσα χαρούμενος που το τραγούδι μας επενδύει μουσικά μια ταινία με τόσο ωραία αισθητική και αύρα. Είναι νομίζω μία από αυτές τις περιπτώσεις που ο ήχος και η εικόνα συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο».

«Το Βαλς των Χαμένων Μετά» είναι ο νέος σας δίσκος και κυκλοφορεί από τη Minos EMI. Πείτε μας κάποια πράγματα…

«“Το Βαλς των Χαμένων Μετά” είναι ένας δίσκος τον οποίο θα θυμάμαι πάντα με πολλή αγάπη. Είναι μια δουλειά την οποία ξεκινήσαμε με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Νίκο Μωραΐτη σε μια περίοδο αρκετά μεταβατική για μένα. Το γεγονός ότι σε εκείνη την περίοδο συνεργάστηκα με δύο τόσο ταλαντούχους καλλιτέχνες, αλλά και με τους ανθρώπους της Minos, που αγκάλιασαν και στήριξαν τον δίσκο μας με όλη τους την καρδιά και την όρεξη, ήταν από τα πιο ευτυχή πράγματα που μπορούσαν να μου τύχουν. Ελπίζω να πάρει τον δρόμο του αργά και σταθερά, και να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», αναφέρει ο Ευστάθιος Δράκος. Από την πλευρά της η Δήμητρα Γαλάνη συμπληρώνει: «Είναι ένας ολοκληρωμένος δίσκος, που δεν έχει τίποτα, μα τίποτα περιττό, και είμαι πολύ περήφανη που συμμετέχω σε αυτόν. Είναι πολύ σημαντικό να προτείνονται δουλειές τόσο αξιόλογων νέων δημιουργών και κάθε φορά που μου συμβαίνει αυτό αισθάνομαι ότι αξίζει πραγματικά τον κόπο να τραγουδώ ακόμη, να προσφέρω δηλαδή τη φωνή μου και την πείρα μου σαν “όχημα” για να αναγνωριστεί η αξία νέων ταλαντούχων ανθρώπων». Μια τέτοια επιτυχημένη συνεργασία είναι λογικό να συνεχιστεί. Έτσι οι δύο καλλιτέχνες ανανεώνουν το ραντεβού με το κοινό τους στο Main Stage του Gazarte. Τα μελλοντικά σχέδια για τη Δήμητρα Γαλάνη, πέρα από τις live εμφανίσεις, είναι πολλά και ποικίλα και θα τα μάθετε σύντομα από την ίδια. Όσο για τον Ευστάθιο Δράκο, αναμένουμε από εκείνον νέες μουσικές και τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2018.

Μαζί με τους δύο καλλιτέχνες είναι μια μπάντα πέντε έξοχων μουσικών -Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, μαντολίνο, κιθάρα, μπαγλαμά), Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), Στέλιος Προβής (μπάσο), Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), Μηνάς Λιάκος (κιθάρα)- που υπογράφουν τις διασκευές των κομματιών που ακούγονται στο πρόγραμμα. Η ομάδα συμπληρώνεται από τους Γιώργο Βουδαντά και Παναγιώτη Ηλιόπουλο, που είναι οι υπεύθυνοι του ήχου που παράγει αυτό το εξαιρετικό σύνολο.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπευθύνους του Gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι) για τη φιλοξενία και τους καλλιτέχνες Δήμητρα Γαλάνη και Ευστάθιο Δράκο για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Η Δήμητρα Γαλάνη και ο Ευστάθιος Δράκος θα βρίσκονται για ακόμη δυο μοναδικά βράδια στο Live Stage του Gazarte, στις 24 Απριλίου και στις 8 Μαΐου για όσους αγαπούν τα “Βαλς των Χαμένων Μετά”.

 

Popular
Recent
Entertainment