«Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974»

Το παρασκήνιο των γεγονότων της επταετίας 1967-1974 στην Ελλάδα, τα οποία οδήγησαν στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την πτώση της δικτατορίας φέρνει στην επιφάνεια ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974», μετά από έρευνα εικοσιπέντε ετών και συλλογή καίριου και ανέκδοτου μέχρι σήμερα υλικού.

Πρωταγωνιστές των γεγονότων μίλησαν για πρώτη φορά «φωτίζοντας» σημαντικά θέματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όπως την ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, τον ρόλο παραγόντων της εποχής, συμπεριλαμβανομένου και του Αριστοτέλη Ωνάση, την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και υπό ποιές συνθήκες ξεκίνησε η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1974. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ξεκινώντας από τη στάση τους στην εισβολή στην Κύπρο μέχρι και τις προβλέψεις του για τον ρόλο που θα έπαιζαν στη μελλοντική ιστορία της χώρας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Στο βιβλίο περιέχονται ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία μπορούν να ακούσουν οι αναγνώστες σκανάροντας τα σχετικά QR Codes. Επίσης θα βρείτε ένα πλούσιο παράρτημα το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικό χρονολόγιο της εποχής και των γεγονότων καθώς και βιογραφικά σημειώματα των προσώπων που αναφέρονται στο βιβλίο.

Από τον πρόλογο του βιβλίου:

«Όλα αυτά τα χρόνια με καταλάμβανε μελαγχολία μερικές στιγμές όταν διαπίστωνα πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Τα θέματα ήταν τα ίδια: το Κυπριακό, τα πετρέλαια στο Αιγαίο, η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, ο ανταγωνισμός Αμερικανών και Γάλλων και το παιχνίδι των εξοπλισμών. Οι συμπεριφορές επίσης: το αιώνιο ελληνικό κατεστημένο με την απαράμιλλη ευελιξία και τον οπορτουνισμό του, με τα ονόματα μόνο να αλλάζουν ενίοτε, η δημόσια “μαγκιά” σε αντιδιαστολή με την παρασκηνιακή δουλικότητα απέναντι στον αμερικανικό παράγοντα. Ή, ακόμα χειρότερα, το αντίστροφο: οι συνεχείς παρασκηνιακές απειλές οι οποίες ουδέποτε υλοποιούντο και έμοιαζαν με μπλόφες ή άδεια πυροτεχνήματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ελπίζω ότι οι αναγνώστες του βιβλίου θα καταλάβουν πολύ καλύτερα τα ίδια αυτά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και το 2021, τα περισσότερα εκ των οποίων γεννήθηκαν την περίοδο 1973-74».

Αλέξης Παπαχελάς
Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 14 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Popular
Recent
About Men