Follow the signs | Michael Fassbender

της Κέλλυς Σταυροπούλου

BORN ON THIS DAY

Ποιο είναι το πιο γοητευτικό στοιχείο του Michael Fassbender; Εγώ έχω αποφασίσει. Είναι το ότι βουτάει στον εκάστοτε ετερόκλητο ρόλο με την ίδια μανία. Έχει μια υποκριτική προσέγγιση που ορκίζομαι ότι κάνει τον κάθε «ομορφούλη» jeune premier του Χόλιγουντ να αισθάνεται «κάπως».

Σαν απεργός πείνας («Hunger»), σαν άντρας με σοβαρό εθισμό στο σεξ («Shame»), σαν βίαιος δυνάστης σκλάβων («12 χρόνια σκλάβος»), σαν εκατομμυριούχος genius («Steve Jobs»). Είναι πολύς σε κάθε ρόλο. Και κάθε ρόλος του είναι πολύς. Λες και αυτός ο ηθοποιός δεν κάνει περιττές επιλογές. Πειραματίζεται μεν, αλλά μόνο για ρόλους-ορόσημα.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το αγαπημένο μου trivia για τον Fassbender είναι ότι, πριν αρχίσουν όλα, απορρίφθηκε δύο φορές από δύο διαφορετικές δραματικές σχολές. Αυτή η απανωτή απόρριψη τον οδήγησε στα δεκαεννιά του να αφήσει την Ιρλανδία, για να δοκιμάσει την τύχη του σε δραματική σχολή του Λονδίνου. Ετοίμασε τον μονόλογο του Ιάγου από τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ και πήγε να πάρει τη ρεβάνς. Τον είχε κάνει πρόβα πάνω από εκατό φορές, στον καθρέφτη, στον τοίχο, στον… αέρα, αλλά παρέμενε νευρικός και αγχωμένος. Έφερνε στο μυαλό διαρκώς τα λόγια ενός σκηνοθέτη από τις προηγούμενες σχολές που τον είχε απορρίψει. Του είχε πει χαρακτηριστικά ότι λυπόταν και ότι ο ίδιος μπορεί να αναγνωρίσει έναν ηθοποιό πριν καν μιλήσει, απλώς και μόνο από τον τρόπο που μπαίνει στο δωμάτιο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του έχει ομολογήσει ότι αυτά τα λόγια τα θυμάται ακόμη και εξακολουθούν να του προκαλούν ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα.

Πριν από εκείνη την οντισιόν, προσπαθούσε να βγάλει αυτή τη φράση από το μυαλό του. Πριν μπει στην αίθουσα, πήγε στην τουαλέτα και είδε γραμμένη στον τοίχο τη φράση «Hi, Cookie!». Την κοίταξε επίμονα και τη διάβασε από μέσα του με σκοτσέζικη προφορά. Τότε αποφάσισε να παίξει τον μονόλογο του Iago με την ίδια σκοτσέζικη προφορά, αν και δεν είχε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο. Έτσι και έκανε. Όταν μετά τον ρώτησαν γιατί είχε επιλέξει αυτή την προφορά, απάντησε χωρίς να το πολυσκεφτεί ότι θεώρησε πως έτσι θα προσέδιδε στον χαρακτήρα παραπάνω κακία (σ.σ.: ο Ιάγος είναι εχθρός του Οθέλλου). Έχει πει εκ των υστέρων: «Δεν λέω ότι η φράση στην τουαλέτα ήταν σημάδι, γιατί δεν πιστεύω σ’ αυτά. Λέω όμως ότι εκείνη τη στιγμή το πήρα σαν σημάδι και με βοήθησε». Είναι υπέροχο το ότι ο Fassbender είναι ακόμη μ’ έναν τρόπο εκείνος ο έφηβος που μπήκε στην τουαλέτα της δραματικής σχολής.

Ακολουθεί τα «σημάδια», είναι ανοιχτός στις αλλαγές, νοιάζεται. Όταν δεν κάνει ταινίες που τον καθιστούν υποψήφιο για Όσκαρ, ταξιδεύει με τη γυναίκα του, την υπέροχη Alicia Vikander. Κι όταν δεν συμβαίνει τίποτε από τα δύο, προπονείται στο τιμόνι της Ferrari του για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Ferrari Challenge, το οποίο βλέπει επίσης σαν performance. Και αν το να οδηγείς Ferrari και να τρέχεις σε αγώνες φαντάζει κλισέ αντρικό όνειρο για έναν ηθοποιό με τις κεραίες του Fassbender, τότε το γεγονός ότι πήρε δίπλωμα οδήγησης κάτι λιγότερο από δέκα χρόνια πριν το φέρνει ίσως στα μέτρα του.

Photo Credit: Getty Images | Ideal Image

Popular
Recent
About Men