Η σημαία του Ρούπελ

του Απόστολου Κοτσάμπαση

Νωρίς το πρωί δόθηκε το σύνθημα και άρχισε ο αεροπορικός βομβαρδισμός και το μπαράζ πυροβολικού. Το ημερολόγιο έγραφε 6 Απριλίου 1941 και μόλις είχε ξεκινήσει η γερμανική επίθεση εναντίον της χώρας. Ο στρατιώτης Fritz Kopp μετείχε με το τάγμα του στην επίθεση εναντίον του οχυρού Προφήτες του συγκροτήματος Ρούπελ, της Γραμμής Μεταξά, η οποία εκτεινόταν στη μεθόριο μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας. Μετά από 4 ημέρες αιματηρών μαχών, ο Kopp κατάφερε να πάρει ως λάφυρο τη σημαία του οχυρού. Στη συνέχεια την είχε συνεχώς μαζί του και η σημαία ταξίδεψε μέχρι το ανατολικό μέτωπο, καθώς ο Kopp συμμετείχε στην εκστρατεία της Γερμανίας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, όπου και τραυματίστηκε. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έτυχε να διαβάσει ένα άρθρο για την Ελλάδα. Τότε αποφάσισε να επιστρέψει τη σημαία και απέστειλε μια επιστολή προς τη βασίλισσα Φρειδερίκη στις 18 Απριλίου 1955.
Ο Kopp γράφει: «Όταν τα όπλα άστραψαν στις 6 Απριλίου 1941 στον Στρυμόνα, ήμουν ένας από τους άγνωστους Γερμανούς στρατιώτες. Όπως και πολλοί από τους συντρόφους μου, είχα ένα κακό συναίσθημα στο στήθος, γιατί η Ελλάδα ήταν μια φιλική και αξιαγάπητη χώρα για μένα. Αλλά εμείς έπρεπε να κάνουμε το καθήκον μας.

Στον απόηχο των συγκρούσεων στο βουνό, κοντά στο σημείο με τις υψηλότερες οχυρώσεις της Γραμμής Μεταξά, βρήκα τη σημαία. Δεν γνωρίζω αν αυτή έχει αξία ή ποιάς σημασίας είναι. Δεν ήθελα όμως να τύχει κακής μεταχείρισης, την πήρα και την έκρυψα στα πράγματά μου. Για μεγάλο διάστημα, και μάλιστα μέσα στη Ρωσία, με ακολούθησε. Μετά τον τραυματισμό μου, βρέθηκε στο νοσοκομείο κάτω από το προσκέφαλό μου. Κατά την ανάγνωση ενός άρθρου για την Ελλάδα, επανήλθε στον νου μου η σημαία αυτή και δεν μπορώ να αποβάλω τη σκέψη ότι κατέχω ξένη ιδιοκτησία. Επιθυμώ λοιπόν να επιστρέψω αυτή τη σημαία στον νόμιμο ιδιοκτήτη και να θεωρηθεί συγχρόνως αυτό ως δείγμα της βουβής αγάπης μου προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα προς τη φύση της. Ως παλαιός πεζοπόρος, ήταν για μένα προσωπικά κάθε εκστρατεία μόνο μια ευκαιρία να πραγματοποιήσω το παλαιό μου όνειρο και να γνωρίσω τα Βαλκάνια. Ελπίζω να μπορέσω ακόμη μία φορά στη ζωή μου, μέσω της ειρηνικής οδού, να διασχίσω τα εδάφη της Μακεδονίας».

Η βασίλισσα Φρειδερίκη την παρέδωσε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Η σημαία συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε στη συνέχεια από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και σήμερα περιλαμβάνεται στις συλλογές του. Οι διαστάσεις της είναι 1,61 x 1,18 μέτρα. Η σημαία αναφέρεται στην ιστορική έκδοση με τίτλο «Σημαίες Ελευθερίας». Μοναδικό κειμήλιο από τη μάχη στα οχυρά Ρούπελ, εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στο κέντρο της Αθήνας.

Popular
Recent
About Men