της Μαριανίνας Πάτσα
Δίνουν το στίγμα μιας νέας γενιάς Eλλήνων κοσμοπολιτών, οι οποίοι, ως κορυφαίοι στον τομέα τους, είναι πρότυπα, ενώ παράλληλα έχουν τον δικό τους cool τρόπο ζωής. Ανάμεσά τους, μετά την παγκόσμια αναγνώρισή τους, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του ΜΙΤ, ένα από τα λαμπρά μυαλά στον χώρο των θετικών επιστημών, ο μαθηματικός-ιδιοφυΐα που στα 27 του έλυσε το, άλυτο επί 60 χρόνια, θεώρημα του Nash. Η Ελένη Αντωνιάδου, ερευνήτρια της NASA, η οποία διακρίνεται διεθνώς στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων, μέσω μιας πρωτοποριακής και φιλόδοξης μεθόδου, που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ∆ΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
OΚωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι ο πολυβραβευμένος Έλληνας επιστήμονας που μόλις στα 26 του χρόνια κατάφερε να λύσει τον γρίφο του John Forbes Nash, ο οποίος απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα επί 60 χρόνια. Αν και ο Nash, στο πεδίο της θεωρίας των παιγνίων, ισχυρίστηκε ότι σε κάθε αγορά, ακόμα και όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, υπάρχει τρόπος να βρεθεί η ισορροπία, ο Δασκαλάκης απέδειξε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ισορροπία αυτή είναι υπολογιστικά αδύνατη. Γι’ αυτή του την απόδειξη βραβεύτηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ (Αssociation for Computing Μachinery) το 2008. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα πολυάριθμα και σημαντικά βραβεία του (μεταξύ των οποίων και το βραβείο Πληροφορικής και Θεωρίας Παιγνίων από τη Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων, ενώ η Διεθνής Ένωση Επιστημόνων Πληροφορικής τού απένειμε το παγκόσμιο βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην Πληροφορική).
O Κ. Δασκαλάκης είναι ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά παγκοσμίως. Τελείωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με την υψηλότερη βαθμολογία που έχει δοθεί ποτέ (9,98/10) και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Berkeley. Έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft και από τα 27 του είναι καθηγητής Πληροφορικής στο ΜΙΤ, καθώς και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Berkeley.
Αν και ζει στις ΗΠΑ, ο διακεκριμένος επιστήμονας δεν ξεχνά τη χώρα του. Έτσι, έχει βάλει σκοπό να φτιάξει στην Ελλάδα ένα πρότυπο ερευ- νητικό κέντρο για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), ανοίγοντας τον δρόμο σε νέους επιστήμονες.