Knowing when to quit, is not giving up!

της Μαρίας Μυλωνά

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι νικητές δεν παραιτούνται ποτέ και αυτοί που τα παρατούν δεν κερδίζουν ποτέ. Πολλά ενθαρρυντικά αποσπάσματα δεν εμπεριέχουν καν την επιλογή της αποχώρησης. Είναι αναμφισβήτητο ότι η επιμονή είναι μια θαυμαστή ποιότητα όπου σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα είναι το κλειδί για την επιτυχία των στόχων μας.

Η δύναμη και το σθένος απαιτούν επιμονή αρκεί να υπάρχει ένας σκοπός. Η ανθεκτικότητα (resilience) χρειάζεται συνεχή επαναξιολόγηση της θέσης μας βασιζόμενη στις επικείμενες συνθήκες. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε εάν αισθανόμαστε αρμονικά με το περιβάλλον μας και να αναρωτηθούμε εάν κάποια αλλαγή είναι απαραίτητη. Είναι θέμα συνειδητοποίησης ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε λάθος κλάδο. Όταν κάτι δεν σου ταιριάζει ή δεν ταιριάζεις εσύ σε αυτό, είναι σκόπιμο να προσπαθείς ξανά και ξανά? Το να τα παρατήσεις μπορεί να είναι βιώσιμη επιλογή. Να δείχνει δύναμη ψυχής. Πριν από οποιαδήποτε κίνηση, αναρωτήσου εάν εξελίσσεσαι, εάν είσαι περήφανος και υπάρχει έμπνευση για αυτό που κάνεις. Εάν αναγνωρίζεσαι και δέχεσαι σεβασμό και το πιο σημαντικό, εάν έχεις προσωπικό χρόνο για εσένα και την οικογένεια σου.

Ακούω συχνά να λένε «θα χάσω το χρόνο που αφιέρωσα» ή «θα χάσω τα χρήματα που επένδυσα», οπότε δεν αλλάζουν δουλειά για να μην πάνε χαμένες οι σπουδές, ο χρόνος, η εμπειρία. Ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει ο φόβος της επανάληψης. Εφόσον δεν πάει κάτι καλά τώρα, γιατί να πάει στην επόμενη προσπάθεια? Οι οικονομολόγοι θα χρησιμοποιούσαν τον όρο «sunk cost fallacy» (πλάνη του χαμένου κόστους). Μια πλάνη του μυαλού όπου μας αποτρέπει να δούμε ότι κάτι καλύτερο μπορεί να μας περιμένει. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή. Αναλύουμε τα δεδομένα και αποφασίζουμε ποιο μονοπάτι είναι πιο πιθανό να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας την εκάστοτε στιγμή. Πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο τι θα κερδίσουμε και όχι τι θα χάσουμε.

Σίγουρα όλοι γνωρίζετε κάποιο άτομο που παραμένει σε μια δουλειά ή σε μια σχέση που δεν είναι ευτυχισμένο. Είναι δύσκολο να παραδεχτείς μια λανθασμένη επιλογή σου, αλλά είναι σημαντικό να κάνεις κάτι για αυτό. Η παραίτηση ή η αλλαγή δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Χρειάζεται σκέψη και ωριμότητα στο τι αξίζει και τι όχι, γιατί τη στιγμή που θα δηλώσεις ότι «είσαι ως εκεί και δεν θέλεις άλλο» είναι δύσκολο να γνωρίζεις ότι παραιτείσαι για τους σωστούς λόγους. Ο ψυχολόγος Albert Bandura είχε μιλήσει για το «self-efficacy», που σημαίνει ότι ο βαθμός στον οποίο πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε καθορίζει τις αποφάσεις που παίρνουμε.

Όταν παραιτείσαι από κάτι που δεν αξίζει, είναι μια επιτυχία από μόνο του διότι δεν σημαίνει ότι τα παρατάς, σημαίνει ότι επαναπροσδιορίζεις τις προτεραιότητες της ζωής σου. Δημιουργείς χώρο και ενέργεια για να προσελκύσεις κάτι πιο σημαντικό για εσένα. Η πειθαρχία στο στόχο είναι πιο σημαντική από την ευφυΐα για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια για να χτιστεί σωστά μια απόφαση και να μας κινητοποιήσει ώστε να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο, ενέργεια και χρήματα. Αυτό απαιτεί δύναμη. Δεν είναι αδυναμία. Η αλλαγή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας. Γιατί να αντιληφθούμε μια απόφαση μας ως αποτυχία εάν μας ωθεί μπροστά?

Η παραίτηση είναι απόφαση, όχι ταμπέλα για την προσωπικότητα μας. Να θυμάστε ότι είτε σκέφτεστε ότι μπορείτε, είτε ότι δεν μπορείτε, έχετε δίκιο! Είστε ο συγγραφέας της δικής σας ιστορίας.

“Winners quit all the time.

They just know when to quit the right stuff at the right time”

by Seth Godin

Η Μαρία Μυλωνά είναι Ψυχολόγος Υγείας και Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

www.mariamylona.gr  

Popular
Recent
Opinions