Ο υποστράτηγος Ιάκωβος Τσούνης

του Χρήστου Ζαμπούνη

Εκείνο το πρωϊνό του Ιουνίου του 2020, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Αθηναϊκής Λέσχης, ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης (1925-2021) έλαβε τον λόγο και είπε απευθυνόμενος προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τον υπουργό Αμύνης, Νίκο Παναγιωτόπουλο: «Δεν αφήσαμε τα παιδιά μας να καταλάβουν ποια ελευθερία απολαμβάνουν. Χρόνια τώρα, υπηρετώ την πατρίδα σιωπηρώς. Δεν ανήκω σε αυτούς που ονειρεύτηκαν την καρέκλα και ό,τι ήθελε προκύψει. Με την πείρα τόσων ετών, σας λέω, έστω και αν ευρίσκομαι σε αυτή την προχωρημένη ηλικία: οι ολιγώτεροι ας ξεκινήσουμε μία νέα πατρίδα. Ηνωμένοι, μπορούμε». Ολίγα λεπτά ενωρίτερον, ο υπουργός τού είχε απονείμει τον βαθμό του Υποστρατήγου επί Τιμή, ως έφεδρον αξιωματικόν.

Ας μου επιτραπεί να παραθέσω ελάχιστα βιογραφικά στοιχεία για τον «Νέο Αβέρωφ», όπως χαρακτήρισε μερίς του Τύπου τον ευεργέτη του Ελληνικού Στρατού. Ο Ιάκωβος Τσούνης είναι ο νεώτερος βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την έννοια ότι σε ηλικία 16 ετών πλαστογράφησε την ταυτότητά του και πολέμησε στην Αλβανία. Επίσης, είναι ο αντιστασιακός, κατά την διάρκεια της Κατοχής, που συνελήφθη, εφυλακίσθη και δραπέτευσε χωρίς να επαιτεί συντάξεις και αναγνώριση. Ορισμένοι αποδίδουν τον ηρωϊσμό του στο Δ.Ν.Α. της καταγωγής του, αφού οι πρόγονοί του, Λιονταίοι και Πετμεζαίοι, πρωτοστάτησαν στην Παλιγγενεσία του 1821. Ανεξαρτήτως της κληρονομικότητος, ο σύγχρονος ευεργέτης διεκρίθη επιχειρηματικώς στον τομέα της Ναυτιλίας αποκτώντας μία σεβαστή περιουσία, την οποία απεφάσισε, τα τελευταία χρόνια, να την διαθέσει εξ’ ολοκλήρου σε δωρεές. Θυμάμαι την ανησυχία που είχε καταβάλει στα πρώτα χρόνια του Μνημονίου τους διοικούντες την Λέσχη, όταν η αλυσίδα βιβλιοπωλείων που ενοικίαζε το κατάστημα του ισογείου, επτώχευσε αφήνοντας δυσθεώρητο «φέσι». Τότε, το μέλος που ήλθε αρωγός στο οικονομικό αδιέξοδο ήταν ο Ιάκωβος Τσούνης.

Είναι ο ίδιος που, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, επί δεκαετίες ενίσχυε τις Ένοπλες Δυνάμεις με δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Με προσωπική επιστολή του στον διευθυντή της «Εστίας», Μανώλη Κοττάκη, ο αθόρυβος και διόλου περιστασιακός δωρητής ετόνιζε ότι καταλείπει μετά θάνατον το σύνολο της περιουσίας του στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης. Παραλήπτης του σημειώματος της συμβολαιογράφου του ήταν ο αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α., Κωνσταντίνος Φλώρος.

Opinions