Όαση για λίγους

του Σάββα Σαββαΐδη

Το μικρό νησί Αγία Τριάδα στον Νότιο Ευβοϊκό, που παλαιότερα ονομαζόταν Κιθάρα ή Ψάρι, λόγω του ιδιόμορφου σχήματός του, προσφέρει απόλυτη ιδιωτικότητα σε ένα άντρο μεσογειακής βλάστησης.

Tο 1958, ο Σοφοκλής Παπανικολάου, γενικός επιμελητής της Βασιλικής Χορηγίας, αγόρασε το νησί από τρεις ψαράδες. Η κόρη του, Μαριλένα, είχε κάποτε διηγηθεί την ενδιαφέρουσα ιστορία του. «Οι ιδιοκτήτες του νησιού είχαν μια αδελφή που παρέμενε ανύπαντρη, επειδή δεν είχε προίκα. Τελικά, με τα χρήματα από την πώληση του νησιού τα κατάφεραν. Τότε, στο νησί δεν υπήρχε τίποτα πέρα από πέτρες, γαϊδουράγκαθα, το προσευχητάρι και τον πυργίσκο. Αρχικά φυτεύτηκαν δέντρα και στη συνέχεια, το 1960, χτίστηκαν το σπίτι και η εκκλησία. Ο πατέρας μου επιμελήθηκε προσωπικά την επιλογή των δέντρων –κυρίως ελιές και κυπαρίσσια– και τη συμμετρική στοίχισή τους». Μέσα σε λίγα χρόνια το ερημονήσι μετατρέπεται σε έναν πράσινο παράδεισο, τον οποίο επισκέπτονται, μεταξύ άλλων, πολιτικές προσωπικότητες και διασημότητες, όπως ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, ο υπουργός Πετρελαίων της Σαουδικής Αραβίας, Ζάιλε Σελασιέ, και οι Beatles.

Αντίθετα με ό,τι ενδεχομένως θα περίμενε ένας σύγχρονος ταξιδιώτης, το νησί δεν διαθέτει πολυτέλειες, όπως πισίνες, σπα ή γήπεδα τένις. Η μόνη πολυτέλεια που αδιαμφισβήτητα προσφέρεται είναι η απόλυτη γαλήνη σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή μεσογειακή βλάστηση. Η μυρωδιά της κάππαρης είναι διάχυτη παντού και κατακλύζει τα ρουθούνια εναλλάξ με τη θαλάσσια αύρα.

Ένα λιτό παραθαλάσσιο σπίτι με τέσσερα δωμάτια μπροστά στη μία από τις δύο αμμουδιές του νησιού κι ένα άλλο, μικρότερο σπιτάκι δύο δωματίων για το προσωπικό είναι οι μόνες σύγχρονες κατασκευές, με εξαίρεση το πέτρινο ενετικό παρατηρητήριο, το οποίο η μητέρα της Μαριλένας, ανήσυχη καλλιτέχνις, είχε μετατρέψει σε ατελιέ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σπύρος Βασιλείου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, ήταν τακτικός επισκέπτης του νησιού, ενώ αγιογράφησε μάλιστα και τμήμα της εκκλησίας.

Χάρη στο φαινόμενο της παλίρροιας, κάθε έξι ώρες τα νερά του Ευβοϊκού κόλπου αλλάζουν φορά, εξαφανίζοντας και εμφανίζοντας μυστηριακά τη βόρεια αμμώδη παραλία. Τίποτα δεν μοιάζει να διαταράσσει το αέναο χορευτικό aller-retour των γλάρων, που μαζί με διάφορα ωδικά πτηνά είναι οι μόνοι κάτοικοι της ιδιωτικής νήσου – προς το παρόν τουλάχιστον.

Popular
Recent
About Men