Οδηγώντας με τον Σάββα Πούμπουρα

του Γιάννου Κατσιμπάρου

Πόσα χρόνια οδηγείς μηχανή;

Όχι πολλά. Aπό το 2008 ξεκίνησα και μπορώ να σου πω ότι πιο παλιά τις φοβόμουν τις μηχανές, απλώς στα 28 μου ήμουν πιο συνειδητοποιημένος πώς θα στηθώ πάνω στη μηχανή και πώς θα συμπεριφερθώ οδηγικά.

Πώς μπήκες στη διαδικασία να πάρεις μηχανή;

Το 2008 έκανα μια διαδρομή με αυτοκίνητο από τους Αμπελόκηπους μέχρι την Αγία Παρασκευή σε 1:45΄ με απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είχε τόση κίνηση, που έχασα την ψυχραιμία μου, αρρώστησα, με έπιασε πονοκέφαλος, και είπα δεν θα πεθάνω εγώ από άγχος. Έδωσα το αμάξι στον πάτερα μου και παρήγγειλα μηχανή χωρίς να έχω βγάλει καν δίπλωμα. Μηχανή για μένα είναι ηρεμία, όχι άγχος, και να φτάνω στον προορισμό μου την ώρα που πρέπει. Αυτό και μόνο με κάνει χαρούμενο.

Αν είχες ένα μεγάλο γκαράζ, τι μηχανές θα ήθελες να είχε μέσα;

Κατ’ αρχάς, επειδή είμαι λίγο free spirit, θα ξεκινούσα με μια Harley Davidson, όπως και έχω μία αυτή τη στιγμή, θα συνέχιζα με κάποια μεγάλη on-off, γιατί μου αρέσουν οι μηχανές με όγκο και στιβαρότητα, ένα Ducati Scrambler για κάθε ημέρα, θα ήθελα σε μια ακρούλα να υπάρχει ένα KTM DUKE έτσι για παιχνίδια και δεν θα επέλεγα κάποιο supersport μοντέλο όχι γιατί δεν το κατέχω, απλώς φοβάμαι ότι με το που το καβαλήσω θα εξαϋλωθώ… (γελάει)

Ποια η γνώμη σου για την οδηγική παιδεία στη χώρα μας;

Κατά την άποψή μου θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικό να περνούν όλοι οι οδηγοί μοτοσικλετών σχολεία ασφαλούς οδήγησης, γιατί οι περισσότεροι νομίζουν ότι ξέρουν να οδηγούν, αλλά τελικά, όπως αποδεικνύεται, δεν ξέρουμε τίποτα, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Έχω πέσει και εγώ σε πάρα πολλά ατοπήματα, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι σε μια κατάσταση ανάγκης να μην κοιτάμε πώς θα πατήσουμε κόρνα, θα μουντζώσουμε ή θα βρίσουμε, καλύτερα όλον αυτόν τον χρόνο που είναι δευτερόλεπτα στην ουσία να τα σπαταλήσουμε για να διαχειριστούμε τη δύσκολη στιγμή. Οφείλω να πω βέβαια πως τα τελευταία χρόνια βλέπω περισσότερους κυρίως νέους αναβάτες να φορούν κράνος και να είναι σωστά ντυμένοι, και αυτό είναι ένα μικρό δείγμα ότι κάτι γίνεται όσον αφορά την οδηγική παιδεία.

Ταξιδεύεις με τη μηχανή σου;

Όσο μπορώ και μου το επιτρέπει η δουλειά μου φεύγω, μας αρέσουν τα ταξίδια και σ’ εμένα και στη γυναίκα μου. Είμαστε σωστά εξοπλισμένοι και με ενδοεπικοινωνίες, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι η Αρετή δεν μου αποσπάει ποτέ την προσοχή και ξέρει να στρίβει μαζί μου. Η Harley βέβαια που έχω είναι μονόσελη, αλλά είπαμε ο καθένας έχει τα παιχνίδια του!

Έχεις πέσει πότε με μηχανή;

Ναι, μια φορά είχα την κολλητή μου πάνω η οποία δεν είχε ιδέα και κάθε φορά που στρίβαμε έστριβε από την άλλη, γιατί νόμιζε ότι κρατάει αντίβαρο για να μην πέσει η μηχανή. Ε, σαφώς και φύγαμε φέτα κάτω, αλλά ευτυχώς δεν πάθαμε απολύτως τίποτα… (γελάει)

 

Moto