Code:Wine | Sublime vigneron

Η ποιότητα του αυστραλιανού κρασιού Grange είναι αδιαπραγμάτευτη. Είναι ένα χαρμάνι από τα καλύτερα σταφύλια του κτήματος Penfolds από διαφορετικές περιοχές, κάτι που το κατατάσσει ως ένα από τα ελάχιστα κρασιά παγκόσμιας κλάσης που είναι blend.

Grange 2010, Shiraz-Cabernet Sauvignon, Penfolds Winery, Αυστραλία

του Άρη Σκλαβενίτη, Oenologist

Με το άκουσμα των λέξεων κρασί και Αυστραλία, ένα όνομα έρχεται κατευθείαν στο μυαλό, αυτό του Penfolds και κατ’ επέκταση του iconic κρασιού του Grange. Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 1844 από τον μετανάστη Άγγλο Dr. Christopher Rawson Penfold, ο οποίος αγόρασε 500 στρέμματα γης, γνωστό πια με την ονομασία Magill και τα φύτεψε με αμπέλια που έφερε από τη Γαλλία, με σκοπό να φτιάξει ένα φαρμακευτικό κρασί και έως το 1920 η παραγωγή τους ήταν περίπου η μισή παραγωγή ολόκληρης της χώρας. Αυτή τη στιγμή παράγει πολλές διαφορετικές ετικέτες κρασιού χαμηλών ή υψηλότερων τιμών με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Σήμερα η εταιρεία ανήκει στην Treasury Wine Estates που περιλαμβάνει και άλλα γνωστά οινοποιεία της χώρας στο χαρτοφυλάκιο της.

Όταν το 1948 ο Max Schubert, ανέλαβε ως επικεφαλής οινολόγος, ώθησε την εταιρεία σε μια νέα εποχή με τη δημιουργία του κρασιού Grange το 1951, τοποθετώντας το στην παγκόσμια οινική σκηνή. Η πρώτη εμπορική χρονιά παραγωγής ήταν το 1952, με τις δύο αυτές χρονιές να είναι από 100% Shiraz, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν μικρές πινελιές από Cabernet Sauvignon με κάποιες μικρές εξαιρέσεις όπου το Shiraz ήταν και πάλι η μοναδική ποικιλία.

Η ποιότητα του Grange είναι αδιαπραγμάτευτη, αν και κάποιος θα περίμενε να ήταν από ένα συγκεκριμένο αμπελώνα, είναι ένα χαρμάνι από τα καλύτερα σταφύλια του κτήματος από διαφορετικές περιοχές, κάτι που το κατατάσσει ως ένα από τα ελάχιστα κρασιά παγκόσμιας κλάσης που είναι blend. Είναι ένα ακριβό κρασί, δύσκολα θα βρεις κάποια φιάλη φθηνότερα από 500 ευρώ και κάποιες παλαιότερες χρονιές αγγίζουν ποσά πολλών χιλιάδων ευρώ. Βέβαια είναι ένα κρασί που μπορεί να αντέξει για πολλές δεκαετίες και να μη χάσει τη συμπύκνωση και τη φρεσκάδα του. Πρόσφατα δοκίμασα τη χρονιά του 1967, η οποία είχε εξελιχθεί καταπληκτικά, ξεκινάει να δείχνει σημάδια παλαίωσης στο ποτήρι μετά τα 20 χρόνια.

Η χρονιά του 2010 θεωρείται μια από τις κορυφαίες των τελευταίων ετών, είναι ένα χαρμάνι από 96% Shiraz και 4% Cabernet Sauvignon από αμπελώνες των περιοχών Barossa Valley, Clare Valley, Adelaide Hills, McLaren Valley και Magill Estate, και έχει παλαιώσει για 17 μήνες σε 100% νέα αμερικάνικα βαρέλια. Αν και είναι 13 ετών, είναι πολύ νέο για τέτοιας ποιότητας κρασί, θα το χαρακτηρίζαμε μωρό ακόμα, με το χρώμα του να είναι πολύ βαθύ πορφυρό με μπλε-μωβ ανταύγειες. Αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων όπως κεράσι, βατόμουρο, και αποξηραμένων όπως δαμάσκηνο και σύκο, ένα συμπυκνωμένο κρασί με νύξεις βιολέτας, γλυκόριζας, μαύρου πιπεριού και γραφίτη. Στο στόμα είναι ξηρό με τονισμένη οξύτητα, πλούσιες τανίνες αλλά εξαιρετικής ποιότητας και βελούδινης υφής με γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση. Ο παραγωγός δίνει δυνατότητα παλαίωσης έως το 2060 και δεν θα έλεγα πως είναι υπερβολικός… Απολαύστε το δίπλα σε κόκκινες λιπαρές κοπές από μοσχάρι ή και μόνο του!

Score: 19.5/20

20 – Πραγματικά εξαιρετικό
19 – Κορυφαίο κρασί
18 – Ένα κρασί ανώτερης ποιότητας με ιδιαίτερο βάθος
17 – Ένα κρασί ανώτερης ποιότητας
16 – Ένα κρασί υψηλής ποιότητας με δυνατότητα παλαίωσης
15 – Ένα κρασί ευχάριστο προς κατανάλωση χωρίς ελαττώματα

Photos Courtesy of www.penfolds.com

Aficionado