The art of tailoring

Μεγάλωσε σε μια παραδοσιακή οικογένεια από ράφτες και σύντομα, σε ηλικία δεκαέξι ετών ο Ayres Gonçalo είχε ήδη ερωτευτεί την τέχνη της ραπτικής και είχε την τύχη να του δοθεί η ευκαιρία να δουλέψει μετά τις ώρες του σχολείου στο κατάστημα του παππού του Ayres Carneiro da Silva, ιδιοκτήτη της επιχείρησης Ayres Alta Costura, ο οποίος θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους Πορτογάλους ράφτες. Η καριέρα του παππού διήρκεσε εβδομήντα χρόνια, όπου έραβε κοστούμια και άλλα αξεσουάρ ένδυσης για διακεκριμένη πελατεία. Μέχρι τα δεκαεννιά του, ο Ayres Gonçalo αφιέρωσε στη ραπτική το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του, καθώς αυτή έγινε πλήρους απασχόλησης επάγγελμα υπό την καθοδήγηση του μέντορά του.

Το 2004, ο Ayres πήρε την απόφαση ό,τι, για να διευρύνει το σύνολο των ικανοτήτων του, έπρεπε να ξεκινήσει μια διεθνή περιπέτεια στη Μαδρίτη. Εκεί, στο Sociedad de Sastres de España του δόθηκε η ευκαιρία να βελτιώσει τις γνώσεις του και τις τεχνικές ραπτικής του. Ενώ διατηρούσε μια δουλειά πλήρους απασχόλησης με έναν πολύ γνωστό Ισπανό ράφτη ( Pedro Muñoz του N. 72 στο Calle Serrano), η Sociedade de Sastres de España απένειμε στον Ayres το πιστοποιητικό Cortador de Sasteria τον Ιούνιο του 2005.

Στα μέσα του 2006 ο Ayres επρόκειτο να συνεχίσει το διεθνές του εγχείρημα όταν επέλεξε να μετακομίσει στο Λονδίνο με σκοπό να εκπληρώσει ένα παιδικό όνειρο να εργαστεί στο «Golden Mile of Tailoring». Αυτός ο δρόμος που είναι πιο γνωστός ως Savile Row φιλοξενεί τα πιο γνωστά ονόματα στον κόσμο της παραδοσιακής κατά παραγγελία ραπτικής. Αφού ξεπέρασε την αρχική νευρικότητα της εύρεσης ενός ρόλου σε αυτή τη νέα χώρα, στον Ayres προσφέρθηκε μια θέση στους φημισμένους Gieves & Hawkes που βρίσκονται στο Νο. 1 της Savile Row. Εδώ του δόθηκε η ευκαιρία να φτιάξει κοστούμια και άλλα ενδύματα από την αρχή, ενώ παράλληλα έμαθε τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται για να αποκτήσει τον χαρακτηρισμό «Savile Row». Το αποκορύφωμα της καριέρας του ενώ εργαζόταν για τους Gieves & Hawkes ήταν αναμφίβολα όταν ζητήθηκε από τον Ayres να φτιάξει ένα κοστούμι ειδικά για τον τότε Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, νυν βασιλιά της Βρετανίας.

 

Το 2009, ενώ εργαζόταν ακόμα στη Gieves & Hawkes, ο Ayres ήταν φιναλίστ στο Golden Shears Contest, έναν διαγωνισμό που σχεδιάστηκε για να αναγνωρίσει νέους ανερχόμενους ράφτες που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2010 έλαβε το πιστοποιητικό Bespoke Tailor από την Savile Row Bespoke Association, μια σφραγίδα έγκρισης που του παρέχει παγκόσμια αναγνώριση ως ράφτης που είναι μέλος μιας ελίτ ομάδας ραπτών κατά παραγγελία σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί καλύτερα η Μέκκα για άνδρες που αναζητούν the best of tailoring – στη Savile Row.

 

Ήταν τέλη του 2010 όταν ο Ayres αποφάσισε να αποκτήσει περαιτέρω διεθνή εμπειρία. Ο πρώτος του σταθμός ήταν η Νέα Υόρκη, όπου συνεργάστηκε με το διάσημο, ανερχόμενο ράφτη – τον Michael Andrews. Αυτή η εξάμηνη συνεργασία του επέτρεψε να ενισχύσει την εμπειρία του μέσω της επαφής με τη δεξιοτεχνία των Νεοϋορκέζων ραφτών, η οποία στη συνέχεια τον οδήγησε στην Κίνα, όπου εργάστηκε για αρκετούς μήνες εκπαιδεύοντας ράφτες στη Shenzhen και στο Χονγκ Κονγκ.

Επί του παρόντος, με έδρα την Πορτογαλία, δραστηριοποιείται μεταξύ Λισαβόνας και Λονδίνου και αφιερώνει το χρόνο του αποκλειστικά στους Πορτογάλους και διεθνείς πελάτες του.

Photos Courtesy: ayresbespoketailor.com

Popular
Recent
Style