Ξαναβλέποντας το «Fauda»

Εάν υπάρχει μία τηλεοπτική σειρά που να αποτυπώνει εκ των έσω την πραγματικότητα στις σχέσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο πεδίο, τούτη δεν είναι άλλη από το «Fauda», που σημαίνει Χάος εις την εβραϊκήν. Ο συνδημιουργός και πρωταγωνιστής της, ο Lior Raz, ήλθε στην επικαιρότητα αναρτώντας, τις προάλλες, στο προφίλ του, μία φωτογραφία από την εμπόλεμη ζώνη στα σύνορα της Λωρίδος της Γάζας. Στα 51 του χρόνια, ο Raz έχει φθάσει στον κολοφώνα της δόξης ως ηθοποιός, παίζοντας σε ταινίες του Χόλυγουντ, πέραν των ισραηλινών παραγωγών, όπου χαρακτηρίζεται ως ο Ισραηλινός James Bond. Όταν όμως η πατρίδα του κινδυνεύει, ενθυμείται την στρατιωτική του καριέρα ως καταδρομεύς της IDF (Israel Defence Forces), και προσήλθε να πολεμήσει μαζί με 300.000 άλλους εφέδρους.
Οι εμπειρίες που απέκτησε ως αραβόφωνος πράκτωρ της αντιτρομοκρατικής μονάδος Dundevan, με τακτικές διείσδυσης στα παλαιστινιακά εδάφη, του επέτρεψαν να συγγράψει, μαζί με την δημοσιογράφο Avi Issacharoff, ένα από τα πιο δυνατά σενάρια για το θέμα που απασχολεί πλέον, την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η σειρά όπου πρωταγωνιστεί απηγορεύθη σε αρκετές αραβικές χώρες, αλλά σε όσες επετράπη, ανήλθε στις πρώτες θέσεις κατατάξεως του Netflix.
Ξαναβλέποντας το «Fauda» σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο, αποκωδικοποιούμε με σχετική σαφήνεια την πολυπλοκότητα του zeitgeist των δύο λαών. Περισσότερα στις οθόνες μας.

Opinions