INO | Public art made in Greece

της Θεοδώρας Μήτσου

Ο ΙΝΟ είναι Έλληνας και μάλιστα από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες της γενιάς του διεθνώς. Έγινε γνωστός μέσα από τις γιγάντιες τοιχογραφίες του (murals) σε όλο τον κόσμο, οι οποίες αποτελούν στοχευμένες παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο και σημεία αναφοράς. Τα έργα του έχουν φιλοξενηθεί από τους New York Times μέχρι μουσεία στην Αμερική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ αποτελούν σημείο αναφοράς για την street art σκηνή παγκοσμίως.

Athens – Greece

Ο ΙΝΟ ανακάλυψε την κλίση του στην ζωγραφική το 2000, κάνοντας graffiti στο σχολείο. Εκείνη την εποχή αυτής η μορφής τέχνης δεν ήταν διαδεδομένη, ούτε κοινωνικά αποδεκτή όπως είναι τώρα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας αλλά θεωρεί ότι η τέχνη δεν διδάσκεται, μόνο η τεχνική. Στην αρχή σχεδίαζε κυρίως γράμματα αλλά με την πάροδο του χρόνου, θέλοντας να εξελίξει αυτό που κάνει, επικεντρώθηκε στην παραστατική ζωγραφική (figurative painting). Ωριμάζοντας σταδιακά ανέπτυξε το δικό του ξεχωριστό στυλ που τον έχει εδραιώσει στον κόσμο της τέχνης. Η δίψα του για συνεχή εξέλιξη και σε συνδυασμό με το ταλέντο, την επιμονή και την εργατικότητα, τον βοήθησαν να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται τώρα.

Fortaleza – Brazil

Στον ΙΝΟ δεν αρέσει να κάθεται στο studio πίνοντας τον γαλλικό του καφέ και να αναρρωτιέται αν θα πρέπει να ζεί κανείς η όχι. Το πιο πιθανό είναι να τον συναντήσεις πίνοντας freddo σε έναν γερανό 50 μέτρα από το έδαφος ή βάφοντας κρεμασμένος με σχοινιά τον τοίχο ενός κτηρίου. Δημιουργεί ελλάχιστα έργα σε πίνακες ζωγραφικής ώστε να είναι κάτι σπάνιο να αποκτήσει κάποιος συλλέκτης σε αντίθεση με τα σχέδια του στους δρόμους τα οποία μπορεί να τα θαυμάζει οποιοσδήποτε δωρεάν.

Florida – USA

Οι δουλειές του του είναι εύκολα αναγνωρίσιμες από την ασπρόμαυρη χρωματική παλέτα με πινελιές από γαλάζιο. Η θεματολογία του εμπεριέχει κοινωνικά και πολιτικά σχόλια και ως κύριες πηγές έμπνευσης παραμένουν διαχρονικά οι πτυχές της ανθρώπινης φύσης – σε πολλά μάλιστα έργα του υποννοείται ότι ο άνθρωπος έχει πλέον γίνει σκλάβος των δημιουργημάτων του. Τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά σχέδια του, ξυπνούν έντονα συναισθήματα, βαθύτερες σκέψεις και προβληματισμό​​. Δεν είναι απλές διακοσμητικές εικόνες που έγιναν για να γεμίσει έμας τοίχος. Αποδεικνύουν περίτρανα ότι η δημόσια τέχνη στους δρόμους μπορεί ακόμα και σήμερα να μεταδώσει μηνύματα αψηφώντας την λογοκρισία και τα κυκλώματα της αγοράς της τέχνης (established art market).

Reykjavik – Iceland

To 2016 έγινε ο πρώτος visual artist παγκοσμίως που φιλοτέχνησε large scale έργο σε Κοινοβούλιο και μάλιστα με καυστικό μήνυμα. Ζωγράφισε τον Σόλωνα και τον Περικλή στην Κυπριακή Βουλή με γαλάζιο χρώμα στα μάτια τους έτσι ώστε να μην βλέπουν πως οι μεταγενέστεροι “ηγέτες” χρησιμοποιούν τις ιδέες τους με σκοπό να εξυπηρετούν συμφέροντα στο όνομα της δημοκρατίας.

Kiev – Ukraine

Ο ΙΝΟ έχει ως έδρα του την Αθήνα και συμμετέχει σε εκθέσεις και πολυάριθμα καλλιτεχνικά projects και commissions σε όλο τον κόσμο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε άρθρα του διεθνή τύπου συμπεριλαμβανομένων των The Guardian, Reuters, Forbes, NBC News, Juxtapoz Magazine και The New York Times. Ως σήμερα έχει δημιουργήσει έργα για τους: National Geographic USA, Coca Cola Central & Southern Europe, FCB New York, Park Inn Abu Dhabi, Sonata Hotel Brazil, Story Nightclub Miami Beach, DJ Avicii, Urban Nation Museum Berlin, FC st. Pauli Hamburg, Λάβρυς, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ίδρυμα Ωνάση, Βουλή της Κύπρου κ.ά.

Ιστοσελίδα: www.ino.net

Social media: @inoexpo

Popular
Recent
About Men