Jacqueline Bisset, Forever Irresistible

της Κέλλυς Σταυροπούλου

Μια Αγγλίδα με γαλλικό όνομα εμφανίστηκε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και αρχικά κέντρισε το ενδιαφέρον χάρη στην εντυπωσιακή ομορφιά της. Ποιος δεν θα ξεχώριζε το λαμπερό πράσινο βλέμμα, το λευκό δέρμα, τα φυσικά καστανά μαλλιά, τα καλλίγραμμα πόδια; Πολύ γρήγορα η Jacqueline Bisset θα αποδείκνυε ότι είναι και μια αξιόλογη ηθοποιός. Έχοντας συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο John Huston, ο François Truffaut, ο George Cukor και ο Roman Polanski και πρωταγωνιστήσει δίπλα σε ηθοποιούς όπως ο Anthony Quinn, ο Paul Newman, ο Nick Nolte, ο Kenneth Branagh και ο Marcello Mastroianni, αναδείχθηκε σε σημαντική προσωπικότητα του διεθνούς κινηματογράφου. Η πρώτη της μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία ήρθε μέσα από την ταινία «Cul-de-sac» του Roman Polanski (1966), αλλά τελικά το μεγάλο της breakthrough το έκανε δύο χρόνια μετά δίπλα στον Frank Sinatra, στην ταινία «The Detective», όταν τελευταία στιγμή της προτάθηκε να αντικαταστήσει την Mia Farrow. Το 1973 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Day for Night» του François Truffaut και κατάφερε να κερδίσει και επισήμως την εκτίμηση και τον σεβασμό των Ευρωπαίων κριτικών.

Τα τελευταία 30 χρόνια συμμετείχε σε κάποιες τηλεοπτικές παραγωγές, άλλες αδιάφορες, άλλες υπέροχες. Στις υπέροχες κατατάσσουμε το «Nip/Tuck» και το «Dancing on the Edge του Stephen Poliakoff, το οποίο της χάρισε το βραβείο β’ Γυναικείου Ρόλου στην κατηγορία Τηλεοπτικές Σειρές στις Χρυσές Σφαίρες, το 2014. Κατά την απονομή, στον ευχαριστήριο ρόλο της, μίλησε για το σπουδαιότερο μυστικό της ομορφιάς, τη συγχώρεση: «Αν θέλετε να φαίνεστε και να είστε όμορφοι, να συγχωρείτε τους ανθρώπους» είπε η 69χρονη -τότε- ηθοποιός δίνοντας ένα μάθημα σοφίας και συμφιλίωσης με τη ζωή σε όλους μας.

Κι αν σήμερα είναι η σοφή γυναίκα της οποίας την άσβεστη λάμψη και το αέναο στυλ, προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε, τη δεκαετία του 70’ υπήρξε ξεκάθαρα sex symbol. Ποιος ξεχνάει τη σκηνή στη ταινία «The Deep» όπου η Jacqeline Bisset αναδύεται από τη θάλασσα με το λευκό t-shirt; Ο παραγωγός της ταινίας Peter Guber είχε πει συγκεκριμένα ότι «αυτό το λευκό t-shirt με έκανε πλούσιο», ενώ η ίδια η Bisset είχε συμπληρώσει: «αυτή η σκηνή προέκυψε εν αγνοία μου και έγινε η αιτία να μιλούν όλοι για το στήθος μου. Αν το ήξερα, θα φρόντιζα να είναι πιο σέξι το αποτέλεσμα και όχι να μοιάζει με δύο τηγανητά αυγά πάνω σε άσπρο πιάτο».

Jacqueline Bisset

Αυτή η ελαφρώς κυνική ευθύτητα της Bisset σε συνδυασμό με το αγγελικό της –κατά πολλούς- πρόσωπο, αλλά και την αφοσίωση της σε ρόλους και ανθρώπους, μάλλον συνθέτουν την καθηλωτική της προσωπικότητα. «Το να χαρακτηρίζουν κάποιους συντρόφους μου ‘toy boys’ επειδή έτυχε να είναι μικρότεροι σε ηλικία από εμένα, είναι προϊόν ζήλιας»: είχε πει αναφερόμενη σε δημοσιεύματα που αφορούσαν την προσωπική της ζωή. Μάλλον η φράση αυτή συνοδευόταν με κάποια αγέρωχη κίνηση, με ένα δυναμικό και άκρως θηλυκό βλέμμα, μ’ ένα μειδίαμα στα χείλη. Μια εικόνα που από μόνη της θα αρκούσε για να σκιαγραφήσουμε το πορτρέτο της Jacqueline Bisset.

Photo Credit: Getty Images | Ideal Image

Popular
Recent
Wwl