Café society

του Ιανού

Ο Χοσέ Αθεμπίγιο, η “Ferrari των θαλασσών” και οι δολιχοδρομίες του Μεγάλου Περιπάτου

Η ιδέα ήταν λαμπρή, ασχέτως εάν δεν επραγματοποιήθη. Προεκάλεσε, τότε, την μήνιν της αντιπολιτεύσεως για την «εξωφρενική» αμοιβή των… 180.000 ευρώ. Ο λόγος για την μετάκληση από τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου του «θαυματοποιού» της Βαρκελώνης Χοσέ Αθεμπίγιο. Ο σκοπός της προσκλήσεως του ανθρώπου που διεμόρφωσε με θαυμαστό τρόπο το παραλιακό μέτωπο της πρωτευούσης της Καταλωνίας ήταν να εκπονήσει ένα master plan για το Ελληνικό.

Θυμήθηκα τον διάσημο Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο την ημέρα που οι μπουλντόζες άρχισαν να κατεδαφίζουν τα κτίρια του Παλαιού Αεροδρομίου. Όπως και ο Κώστας Κονδύλης, ο Έλλην αρχιτέκτων που έχει κτίσει τους περισσότερους ουρανοξύστες στην Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων και τον Trump Tower, έτσι και ο Αθεμπίγιο ανεχώρησε άπραγος από την χώρα μας. Αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία! Αήττητος ελληνικός επαρχιωτισμός!

Ισχυρός οικονομικός παράγων, με τον οποίο παρακολουθήσαμε μαζί στις ειδήσεις, τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών αρμοδίων, διερωτήθη ευλόγως εάν πανηγύριζαν διότι το έργο καθυστέρησε μόνον 20 χρόνια και όχι 100. Είναι ο ίδιος που πλέει πανευτυχής στα ελληνικά νερά με ένα Pardo 50.

Πρόκειται για το νέο μοντέλο του περιώνυμου ιταλικού ναυπηγείου, ή άλλως πώς αποκαλουμένου «Ferrari των θαλασσών». Πέρα από το «αδιανόητο» design το σκάφος διακρίνεται για τα stabilizer του, που του επιτρέπουν να παραμένει ακίνητο εν μέσω αρκετών Μποφώρ.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα «βαρύς αχός ακούγεται πολλά τουφέκια πέφτουν», ελέω Μεγάλου Περιπάτου. Οι καλοπροαίρετοι ερμηνεύουν τις σφοδρές αντιδράσεις ως άτυχη στιγμή ή ακόμη ότι «κάπου πρέπει να ξεσπάσει ο κόσμος μετά τον κορωνοϊό». Οι υπόλοιποι ομιλούν για προχειρότητα και ακαλαισθησία. Είναι αλήθεια ότι μετά την ταλαιπωρία της καραντίνας οι Αθηναίοι το τελευταίο που θα ανέμεναν, θα ήταν να διασχίσουν με το αυτοκίνητο σε «μία ώρα» την απόσταση από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός έως την Ομόνοια. Επίσης, καλές οι Ουασινγκτώνες (φοίνικες), που πρώτη φύτεψε στον Βασιλικό Κήπο η Αμαλία, αλλά καλύτερες οι θέσεις στάθμευσης πλησίον των πεζοδρόμων. Δεν είναι λίγοι, τέλος, εκείνοι που βλέπουν νέο «Ελληνικό» στην μετάβαση από την σημερινή πιλοτική εφαρμογή, στην οριστική.

Ianos