The history of the shirt

Η ιστορία του υποκαμίσου είναι «βαθιά», ενδιαφέρουσα και ξεκινά πολύ πίσω στον χρόνο. Φημολογείται ότι οι χιτώνες που φορούσαν οι νομάδες στην κεντρική Ασία και στη συνέχεια υιοθέτησαν οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι αποτελούν την απαρχή του υποκαμίσου όπως το ξέρουμε σήμερα. Στον Μεσαίωνα, ένα πουκάμισο αποτελούσε το μοναδικό «στρώμα» ρούχων που φορούσαν οι φτωχότεροι αγρότες κατά την εργασία τους στα χωράφια, ενώ για τους πλουσίους, ήταν απλώς ένα εσώρουχο. Τότε, ήταν πολύ απλά στο σχεδιασμό και συνήθως κατασκευασμένα από άβαφο λινό, μαλλί ή κάνναβη.

Πλησιάζοντας στον 19ο αιώνα, το συγκεκριμένο ένδυμα ξεκινά να συνδέεται με το κοινωνικό status, τη χλιδή και τον πλούτο. Ήταν κι ο αιώνας που επέφερε σημαντικές αλλαγές στην κατασκευή του. Η μπροστινή πλευρά πλέον είναι πιο κοντή από την πίσω και προστίθενται κουμπιά κατά μήκος του -μέχρι τότε για να το βγάλεις, έπρεπε να το τραβήξεις πάνω από το κεφάλι όπως μια μπλούζα. Προς το τέλος του ίδιου αιώνα αυτό μεταβάλλεται, και το πουκάμισο σταματά να αποτελεί πλέον έμβλημα κοινωνικής καταξίωσης και ταξικής διαφορετικότητας. Αρχίζει και γίνεται προσιτό και διαθέσιμο στην αγορά περισσότερο από ποτέ: φοριέται στην εκκλησία και σε επίσημες τελετές απ’ όλους τους ανθρώπους που θέλουν να τιμήσουν μια περίσταση.

Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, στο καθημερινό στυλ του άνδρα προτιμώνται πιο χαλαρά και άνετα looks, με το πουκάμισο σε κλασική γραμμή και λευκό χρώμα να παραγκωνίζεται. Σε αυτή την αλλαγή συνέβαλαν και οι κομψές επιλογές του πρίγκιπα της Ουαλίας Edward VIII, o οποίος εκείνη την εποχή ήταν «style setter»: ο ίδιος προτιμούσε πιο ανάλαφρα και χρωματιστά πουκάμισα χωρίς όμως να καταφέρει να «σβήσει» τον σεβασμό που εξέπεμπε ένα πουκάμισο σε λευκό χρώμα. Το 1924, ο ιδρυτής της IBM, Thomas J. Watson, επέμεινε και επέβαλε το λευκό πουκάμισο στο dress code των εργαζομένων στο γραφείο.

Yuppies look:

Τα επόμενα χρόνια μέχρι και τη δεκαετία του ’80, το πουκάμισο κυκλοφόρησε σε νέα χρώματα, σε διαφορετικές γραμμές και με νέους γιακάδες. Ήταν συνηθισμένο σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και σε συγκεκριμένους επαγγελματίες. Μέχρι που «γεννήθηκαν» οι yuppies, μια ομάδα ανερχόμενων και πετυχημένων επαγγελματικά νέων με πτυχία από τα ανώτερα πανεπιστήμια του κόσμου και διάθεση να ξεχωρίσουν. Γι’ αυτούς η εμφάνιση είναι το παν και το λευκό πουκάμισο κάτω από ένα καλοραμμένο κοστούμι must επιλογή.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρά την επέλαση του granch και του streetstyle, το ανδρικό πουκάμισο -και κυρίως το λευκό- εξακολουθεί να συνδέεται με επίσημες περιστάσεις, διατηρεί τη διαχρονική του αξία και είναι εντυπωμένο στο μυαλό των περισσοτέρων ως σύμβολο ακεραιότητας, υπευθυνότητας και διαφάνειας.

Popular
Recent
About Men