Βασίλης Λυκομήτρος | The Rowing Man

Μετά από μια μεγάλη καριέρα ως κωπηλάτης στο παρελθόν και μια μακρά πορεία ως επιστήμονας στο χώρο της ιατρικής, ο Βασίλης Λυκομήτρος πήρε την απόφαση να διεκδικήσει την ψήφο των ανθρώπων της κωπηλασίας για τη θέση του προέδρου της ΕΚΟΦΝΣ και να συνεχίσει να προσφέρει στο άθλημα που αγαπάει και που σημάδεψε τη ζωή του.

Τι σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε την προεδρία της ΕΚΟΦΝΣ;

«Όπως γνωρίζετε, έχω υπάρξει διεθνούς επιπέδου αθλητής για 16 χρόνια και συνέχισα μετά ως Ιατρός της ομάδας και υπεύθυνος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας FISA για τους Παραολυμπακούς Κωπηλασίας. Διέκοψα για δύο έτη την ενασχόληση μου με την Ιατρική για να είμαι ο Διευθυντής του Αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αθήνας 2004. Η εγκατάσταση του Κωπηλατοδρομίου Σχοινιά έγινε υπό την επίβλεψη μου. Νομίζω ότι η Αγάπη και το Πάθος μου για την Κωπηλασία είναι αυταπόδεικτα και ότι η διεκδίκηση της Προεδρίας είναι η φυσική συνέχεια όλης αυτής της μακράς και επιτυχημένης πορείας μου στο άθλημα καθώς εξακολουθώ να έχω τόσα πολλά να προσφέρω».

Η κωπηλασία είναι ένα άθλημα που διαχρονικά φέρνει επιτυχίες στη χώρα μας με αποκορύφωμα τις πιο πρόσφατες στα Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για το άθλημα αν εκλεγείτε πρόεδρος;

«Κατ αρχάς είμαι υπερήφανος που έχω συμβάλλει ως αθλητής και ως επιστήμονας της ομάδας σε αυτή την διαχρονικότητα των επιτυχιών. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ελληνική Κωπηλασία πάντοτε στηριζόταν στους συλλόγους και τους τοπικούς προπονητές για την επιλογή ταλέντων από τις τοπικές κοινωνίες, την εκμάθηση σωστής τεχνικής και την ευόδωση αυτών των αθλητών σε διεθνές επίπεδο Βαλκανικών αγώνων. Στη συνέχεια αναλάμβαναν τα κοινόβια του Σχοινιά με 4 επιλεγμένους Έλληνες προπονητές και ένα Διεθνή προπονητή για να τους ανεβάσουν σε επίπεδο Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι σε περίπτωση τραυματισμού ενός αθλητή σε προπονητικό κοινόβιο, ακόμη και σήμερα το 2020, η ΕΚΟΦΝΣ δηλαδή η Ομοσπονδία που οργανώνει αυτά τα κοινόβια θα αποπέμψει τον αθλητή στο τοπικό σύλλογο του γα να γίνει καλά από τη τοπική κοινωνία, να ξαναδυναμώσει από τον προπονητή του συλλόγου και να επιστρέψει ξανά στην Εθνική για να διεκδικήσει ξανά την επιτυχία. Ένας πανίσχυρος τοπικός Ναυτικός Όμιλος, αυτό είναι το δικό μου Όνειρο. Ένας Όμιλος με άφθονο υλικό και προηγμένη τεχνογνωσία που να είναι καταφύγιο για τους νέους της πόλης, για τις φιλοδοξίες και τα όνειρα τους. Ένας Όμιλος που να διεκδικεί το σεβασμό όλης της τοπικής κοινωνίας και να ανταποκρίνεται σε αυτόν. Θέλω να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να γιγαντωθούν ξανά οι τοπικοί Κωπηλατικοί όμιλοι».

Έρχεται χρόνια Ολυμπιακών Αγώνων – αν όλα πάνε καλά με τον covid-19 και δεν έχουμε και πάλι κανένα απρόοπτο. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να κερδίσει η Ελληνική κωπηλασία στο Τόκιο;

«Θεωρώ ότι η βάση των προσδοκιών μας για το Τόκιο είναι περισσότερες προκρίσεις για τα ελληνικά πληρώματα. Το γεγονός της έλλειψης μιας πλήρους ομάδας Ανδρών-Γυναικών έχει οδηγήσει την Ομοσπονδία να διεκδικεί Ολυμπιακές διακρίσεις στις πλάτες πολύ νεαρότερων αθλητών. Σε μια άκρως επαγγελματική κατηγορία αθλητών, εμείς προτάσσουμε τα στήθη Εφήβων Νεανίδων και κωπηλατών της ομάδας Νέων με πολύ πάθος και δίψα για διάκριση. Πιστεύω ότι στην Ολυμπιακή κατηγορία αθλητών είναι απαραίτητη η επαγγελματική φροντίδα με πλήρη επιστημονική υποστήριξη. Δεν μπορούμε συνεχώς να περιμένουμε να ξελασπώσουν την ομάδα οι αδερφές Κυρίδου χωρίς να φροντίζουμε να τις κρατάμε υγιείς και αξιόμαχες π.χ. να μετατρέπουμε ‘’ελαφροβαρίστες’’ σε ‘’βαριούς’’ και το αντίθετο χωρίς επιστημονική υποστήριξη της διατροφής τους και αυτό να το φροντίζει ο διατροφολόγος του Ν.Ο.Θ».

Παρόλο που το άθλημα δεν είναι ομαδικό και δεν υπάρχει η πίεση πολυπληθούς φίλαθλου κοινού η αλήθεια είναι ότι δεν λείπουν από κάποιες πλευρές οι αντιδικίες και οι αμφισβητήσεις για πρόσωπα που διοικούν την ΕΚΟΦΝΣ αλλά και για το τεχνικό επιτελείο των εθνικών ομάδων. Ποια είναι η δική σας άποψη και τι προτίθεστε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση εάν εκλεγείτε;

«Σε ένα άθλημα όπως η Κωπηλασία με παθιασμένους αθλητές, θα υπάρχει πάντα η παθιασμένη διεκδίκηση μας καλύτερης διάκρισης από αθλητές γονείς και φίλαθλο κοινό. Είναι μεγάλη ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στην διαδικασία επιλογής των Εθνικών Ομάδων. Το σύστημα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και κατανοητό από όλους τους συμμετέχοντες. Η Διαιτησία να είναι αμερόληπτη και αντικειμενική. Να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους τους αθλητές, ίδιο υλικό και σκάφη και ίδια φροντίδα. Τέλος πρέπει να αλλάξει η όλη προσέγγιση μας, εννοώ δηλαδή ότι Πρέπει να Αρχίσουμε να θεωρούμε Υποχρέωση μας να δίνουμε Επαρκείς Εξηγήσεις για κάθε Απόφαση μας και να έχουμε τη Τεχνική και Επιστημονική Ικανότητα να το κάνουμε».

Συμφωνείτε με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και όσα προβλέπει για τις ομοσπονδίες και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό;

«Θεωρώ ότι αποτελεί τη σημαντικότερη και ουσιαστικότερη πολιτική αλλαγή στον αθλητισμό τα τελευταία σαράντα χρόνια. Έχει επίσης σημαντική κοινωνική και πολιτισμική συμβολή καθώς ο αθλητισμός αποτελεί μεγάλο τμήμα της κοινωνικής ζωής του τόπου και συχνά της πολιτικής ζωής της χώρας. Είναι δε απίστευτα γενναίο εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού να αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές που παραπλανητικά ονομάζονται ριζοσπαστικές αλλά στην ουσία τους είναι στοιχειώδεις για μια Ευρωπαϊκή χώρα, δηλαδή το νοικοκύρεμα του βασικού κυττάρου του ελληνικού αθλητισμού που είναι το Σωματείο. Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα ουσιαστικό βήμα Εκδημοκρατισμού της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας πρακτικές άλλων εποχών που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Κινητοποιεί τα σωματεία να τακτοποιήσουν το Ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων τους, ιδιαίτερα των Ναυταθλητικών, αλλά θα αποτελέσει και αφορμή για τα σωματεία να διεκδικήσουν στη συνέχεια μια νομοθετική ρύθμιση από τη Κυβέρνηση. Δικαιώνει τους προπονητές σε θέματα μισθοδοσίας και τους αθλητές σε θέματα εκπροσώπησης και ενδυνάμωσης του ρόλου τους στη λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Επικαιροποιεί και δυναμώνει την άθληση για ΑΜΕΑ, μια κατηγορία αθλητών που η ΕΚΟΦΝΣ έχει πλήρως παραμελήσει. Κάνει τις εκλογές στα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες διαφανείς και αποτρέπει τη χειραγώγηση από επαγγελματίες του είδους. Καθαρίζει τα οικονομικά των Ομοσπονδιών καθώς αυτές κατά βάση επιδοτούνται από το Κράτος. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του νέου Αθλητικού Νόμου είναι ότι χάρη στην ηγεσία του Υφυπουργείου και τη συνεχή στήριξη του Πρωθυπουργού είναι ένας Νόμος του Κράτους που Εφαρμόζεται ήδη στη πράξη σε αντίθεση με την κατάσταση που μέχρι τώρα επικρατούσε, κατά την οποία, άλλα γίνονταν χωρίς να προβλέπονται, και άλλα προβλέπονταν, χωρίς να γίνονται».

Ένα σημαντικό θέμα για την κωπηλασία στην Ελλάδα είναι και οι υποδομές. Ο Σχοινιάς αλλά και οι υποδομές στις λίμνες στη Βόρεια Ελλάδα όπως στην Παμβώτιδα και στη λίμνη Καστοριάς σε ποιο βαθμό μπορούν να βελτιωθούν και να αποτελούν κέντρα προσέλκυσης μεγάλων διοργανώσεων για τη χώρα;

«Είναι δεδομένο ότι τα Γιάννενα θα αναβαθμιστούν καθώς την τελευταία εικοσαετία ο ρόλος τους για την εθνική ομάδα είχε μειωθεί σημαντικά».

Σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και η Κατερίνη αλλά και σε νησιωτικές περιοχές που δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν κοντά μεγάλες λίμνες και αρκούνται στη θάλασσα που δεν ενδείκνυται όλες τις ώρες της ημέρας για προπόνηση τι θα μπορούσε να γίνει για να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες για την προπόνηση των αθλητών;

«Στο πλαίσιο του προγράμματος της ενίσχυσης των τοπικών Σωματείων είναι απαραίτητη κατά τη γνώμη μου η Ανάπτυξη των Περιφερειακών Εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατή η εξάσκηση της Κωπηλασίας. Σε συνεννόηση και συνεργασία με τους συλλόγους θα βοηθήσουμε αρχικά στη δημιουργία εγκαταστάσεων σε τοπικά κανάλια (Λουδίας) ή κολπίσκους (Πόρος, Μυτιλήνη) για την ανεξαρτητοποίηση, ώστε να μπορεί να γίνεται καθημερινά προπόνηση με Ασφάλεια. Επίσης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπάρχει πλήρης σχεδιασμός εγκαταστάσεων για τη Λίμνη Κάρλα λόγω των αναβληθέντων Μεσογειακών Αγώνων 2013. Ευελπιστούμε σε καλή συνεργασία για το Πεθελινό που έχει στρατηγική θέση».

Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνετε εάν εκλεγείτε;

«Πρώτον, να διανείμω με δικαιοσύνη τα σκάφη που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του Σχοινιά στα σωματεία ώστε εμπράκτως να στηρίξω την ανάπτυξη τους. Αυτά τα σκάφη ανήκαν στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων και είχαν αγοραστεί με σκοπό να χρησιμοποιηθούν στη μεταολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων (είχαμε ετοιμάσει σχέδιο δράσης 80 σελίδων). Κάποια βοηθητικά σκάφη εργασίας δόθηκαν στο Λιμενικό Σώμα ενώ τα υπόλοιπα δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

Δεύτερον, σε συνεννόηση με τα Σωματεία, τους προπονητές και τους αθλητές να οργανώσουμε ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα αξιολόγησης των αθλητών και επιλογής τους στην Εθνική Ομάδα. Να αυξήσω σημαντικά τον αριθμό των αθλητών στις Εθνικές Ομάδες όλων των κατηγοριών. Να βελτιώσω την εξωστρέφεια της Ομοσπονδίας αυξάνοντας την επικοινωνία με τα ΜΜΕ και δίνοντας στους Πρωταθλητές μας τη δημοσιότητα που δικαιούνται αναλογικά με τις διακρίσεις τους στον Ελληνικό Αθλητισμό».

Άν σας ζητούσα να σχολιάσετε την γενικότερη παρουσία όλα αυτά τα χρόνια της σημερινής διοίκησης της ΕΚΟΦΝΣ υπό τον κύριο Καρρά τι θα είχατε να πείτε;

«Ο κος Καρράς έγινε συνταξιούχος του ΟΤΕ στα πενήντα του και στη συνέχεια επί 20 συνεχή έτη ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη Διοίκηση της ΕΚΟΦΝΣ. Αυτή η παρουσία του έχει κατακριθεί όπως αναφέρατε παραπάνω και έχει επίσης επαινεθεί και τιμηθεί πολλές φορές. Τώρα σύμφωνα με το νέο νόμο δεν μπορεί να συμμετάσχει ξανά σε αρχαιρεσίες και υποχρεούται να αποσυρθεί».

Υπάρχει κάτι που πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα;

«Πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των αθλητών μας της Ολυμπιακής Ομάδας στο Σχοινιά. Είναι πρωταθλητές που ζουν και προπονούνται εσώκλειστοι στο Σχοινιά και στις πλάτες τους στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της Ελληνικής Κωπηλασίας και οι ελπίδες της Χώρας. Ο ανάγκες του είναι πολλές και συχνά απλές π.χ. καλύτερο ίντερνετ για να παρακολουθούν τα μαθήματα του Πανεπιστημίου (σε μια εγκατάσταση που έχει οπτικές ίνες παντού) και καλύτερη φροντίδα των τραυματισμών και του φαγητού. Ειδικότερα όμως πιστεύω ότι η Ομοσπονδία πρέπει να βοηθάει τους πρωταθλητές να ετοιμάσουν το μέλλον τους στη κοινωνία.

Θα ήθελα να συναντηθώ προσωπικά με όλους τους αθλητές της Εθνικής Ομάδας και να σημειώσω όλα τα προβλήματα και να βάλω σαν στόχο την υλοποίηση και τη λύση τους.Θέλω να δημιουργήσω μια ομάδα που θα αποτελείται από ευτυχισμένους αθλητές που προσπαθούν σκληρά για το όνειρο τους, να έχω άμεση επικοινωνία μαζί τους πάντα και να έχουν το θάρρος να με συμβουλεύονται και να με θεωρούν στήριγμά τους».

Σκοπεύετε να βρεθείτε κοντά σε όλα τα σωματεία πριν τις εκλογές για να καταγράψετε τα προβλήματα τους;

«Ήδη αυτή η διαδικασία έχει αρχίσει και φυσικά εξελίσσεται εποικοδομητικά. Έχουμε επισκεφθεί τα περισσότερα σωματεία της Βορείου Ελλάδος και κάποια του Κέντρου. Παλιά οι επαφές γίνονταν τηλεφωνικά και οι εκλογές κερδίζονταν από αυτόν που είχε το περίφημο καρνέ με τα τηλέφωνα. Θέλοντας στη πράξη να δείξω ότι θα είμαι πραγματικά ένας ενωτικός Πρόεδρος, σκοπεύω να επισκεφθώ όλους τους συλλόγους της χώρας, όσο μακριά και εάν βρίσκονται, ακόμη και εάν αρχικά δεν με υποστηρίζουν».

Συνοψίζοντας, τι μήνυμα θέλετε να στείλετε σ αυτούς που θα διεκδικήσετε την ψήφο τους;

«Θα ήθελα να τους ενημερώσω ότι στο πρόσωπο μου θα βρουν ένα άνθρωπο που εύκολα θα επικοινωνήσουν και θα εισακουστούν, ένα άνθρωπο με βαθιά γνώση του αθλήματος της κωπηλασίας με αθλητική επιστημονική και διοικητική εμπειρία, ένα άνθρωπο που θέλει να συνεργαστεί μαζί τους για να βελτιωθούν τα Σωματεία τους και να βρουν λύση σε χρονίζοντα προβλήματα».

Πηγή: navysports.gr

Popular
Recent
About Men