Charles, Roi d’Angleterre

του Χρήστου Ζαμπούνη

Σε έναν μήνα από τώρα, την 21η Απριλίου ακριβώς, η βασίλισσα Ελισάβετ θα εορτάσει τα 95α γενέθλιά της. Φαντάζεται κανείς ότι τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του εν’ όψει των εορτασμών, αν και δύο θέματα παραμένουν ανοικτά. Το πρώτον έχει σχέση με την παρουσία ή όχι, του αγαπημένου της εγγονού πρίγκηπος Harry, και το δεύτερο με την αναγγελία ή όχι, της παραιτήσεώς της από τον Θρόνο υπέρ του πρωτότοκου υιού της.

Είναι αλήθεια ότι ο πρίγκηπας Κάρολος έχει περιμένει πολύ. Εάν θέλουμε να αναζητήσουμε ένα ανάλογο παράδειγμα στην ιστορία της οικογενείας του, μόνον στην περίπτωση της μακροβιότερης βασίλισσας πριν από την Ελισάβετ, της Βικτωρίας και του υιού της Εδουάρδου Ζ’, μπορούμε να ανατρέξουμε. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι η δημοφιλία του δεν είναι στα ύψη συγκριτικώς με αυτήν της μητέρας του. Ο επεισοδιακός του χωρισμός από την πριγκίπισσα Νταϊάνα και το τραγικό τέλος της τελευταίας στο Pont de l’ Alma των Παρισίων απετέλεσαν τροχοπέδη στο να τον συμπαθήσει η κοινή γνώμη. Επί μακρόν μάλιστα, διεδίδετο η φήμη για το πέρασμα της σκυτάλης απ’ ευθείας στον υιό του Ουΐλλιαμ.

Ένα βιβλίο με τον προφητικό τίτλο «Κάρολος, βασιλεύς της Αγγλίας», κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, στην Γαλλία, από έναν δημοσιογράφο της «Liberation», τον Michel Faure. Εκεί, μεταξύ άλλων, μαθαίνουμε ότι κάθε πρωΐ, ένας υπηρέτης τοποθετεί συγκεκριμένη ποσότητα οδοντόπαστας στην οδοντόβουρτσα του διαδόχου του Θρόνου, ενώ ένας άλλος διαλέγει μία δωδεκάδα κοστούμια, διότι ο Κάρολος αλλάζει έως και 8 φορές ημερησίως εμφάνιση, αναλόγως των δημοσίων υποχρεώσεών του. Τα αυγά στο πρωϊνό του πρέπει να έχουν βράσει επί τρία λεπτά, ενώ τα κορδόνια των sur mesure υποδημάτων του, John Lobb, σιδερώνονται τακτικότατα.

Πέραν, όμως, από τις τύπου «Down-ton Abbey» πληροφορίες που ο συγγραφεύς έχει συλλέξει κυρίως από το βιβλίο που έγραψε ένας πρώην μπάτλερ του Καρόλου, ο Stephen Barry, «Royal Service: My twelve years as a valet to Prince», εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον στο πόνημά του είναι ότι μας δίνει τα «κλειδιά» για να αντιληφθούμε το πώς σκέπτεται και πώς λειτουργεί ο κατά τον συγγραφέα μέλλων βασιλεύς της Αγγλίας. Πρωτοποριακός σε αρκετά θέματα, όπως η βιοποικιλότητα ή οι εναλλακτικές θεραπείες και παραδοσιακός σε άλλα, όπως η προστασία της αρχιτεκτονικής εικόνας του Λονδίνου από τα μοντέρνα τερατουργήματα και καλός πατέρας παρά τις κατηγορίες που εξεστόμισε, προσφάτως, ο Harry, ότι δεν απαντούσε στις κλήσεις του (σ.σ.: του είχε ζητήσει να γράψει ένα γράμμα, πράγμα που ο Harry δεν έπραξε).

«Ο Κάρολος θα αλλάξει την κρύα και στωϊκή εικόνα της βρεττανικής μοναρχίας», είναι η πεποίθησις του Faure, ενώ προβλέπει ότι «δεν θα παραμείνει σιωπηλός όπως η μητέρα του».

Photo Credit: National Portrait Gallery, London by Bryan Organ

Opinions